پایگاه خبری هنرمعماری آنلاین

کوروش فرزامی2023-04-30T16:23:18+03:30

کوروش فرزامی

Korosh Farzami

کورش فرزامی در بیست و هفتم اسفندماه 1314 هجری شمسی در خانواده‌ای فرهنگی و اهل هنر، در تهران متولد شد. وی پس از طی دوره ابتدائی در دبستان سنت لوئی، تحصیلات متوسطه را در دبیرستان البرز و در رشته ریاضی، پی گرفت و به پایان رسانید.
استعداد هنری وی طی دوران دبیرستان شکوفا شد و او در این سال‌ها با نقاشی، عکاسی و به راه انداختن روزنامه دیواری و جُنگ شعر، به چهره‌ی شاخصی در دبیرستان مبدل شد.
کورش با توجه به علاقه‌های هنری و شخصیت چندوجهی خویش، چند وجهی ترین رشته هنری، یعنی معماری را برای ادامه تحصیل انتخاب کرد و پس از موفقیت در کنکور به دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران رفت.
خصوصیات اخلاقی، استعداد هنری و خلاقیت های ذهنی او همراه به چیره دستی در طراحی و نوع نگاهی که  شاید حاصل ترگیب دید معمارانه، عکاسانه او بود، یه زودی وی را به یکی از ممتازترین دانشجویان دوره خویش تبدیل کرد.فرزامی در همان سال‌های تحصیل در دانشگاه با یکی از هم کلاسی‌های خوب به نام خانم اقدس  وفا ازدواج کرد. خانم وفا پس از پایان دوره معماری، یک دوره شهرسازی را نیز در دانشکده گذراند و سپس در بخش شهرسازیِ شهرداریِ تهران مشغول به کار شد و مسئول قسمت طرح‌ تفصیلی تهران بود.
طرح پیشنهادی کورش فرزامی  برای سر در دانشگاه تهران در سال 1343و کمی قبل از فارغ‌التحصیلی‌اش برگزیده شد و سپس در سال 1344 تا 1346 به اجرا درآمد. این سر در بدون شک، بهترین نمونه‌ای است که به  عنوان دروازه به مفهومی کاملاً مناسب مکان خود تا کنون در ایران ساخته شده‌است و از برجسته‌ترین نکات قوت آن، نمایش مفهومی معماری قدیم با مصالح مدرن و بدون پیرایه‌های اضافی که این نیز از خصوصیات معماری مدرن به شمار می‌رود، است.
کورش فرزامی پس از فراغت از تحصیل در سال 1343، به مدت 3 سال در سازمان خدمات اجتماعی مشغول کار شد و تعدادی درمانگاه حاصل کار او در این زمان است.
وی در سال 1346 به همراه تعدادی از دوستانش به تأسیس مهندسین مشاور آرشن، همت گماشت.
و بسیاری پروژه‌ها‌ی دیگر که از آن میان خصوصاً می‌بایست به نمونه‌های بسیار زیبایی از پروژه‌های مسکونی نظیر خانه‌های مهندس فروغی پسر، احمد لاجوردی، خسرو رحمانی‌کیا، لئون استپانیان و امثال آن اشاره کنیم. این پروژه‌ها به یقین نمونه‌های بسیار ارزشمندی از معماری معاصر ایران در دهه‌های چهل و پنجاه است.
کوروش فرزامی که سال‌های تحصیلی‌اش را در دوران سلطه مکت مدرنیسم گذرانده بود، مانند بسیاری از معماران هم دوره خویش، در این مکتب رشد کرد وبا توجه به حال و هوای اجتماعی ایران که ورود به مدرنیته را تجربه می‌کرد، خود از مروجین معماری مدرن در ایران گشت. مکتبی که اندیشه‌های آن در مدرسه باهاوس پایه‌گذاری شده و توسط والتر گروپیوس شکل گرفت و برای حل مسائل معماری به وجود آمده در جوامع، پس از جنگ جهانی دوم، نسخه مناسبی به نظر می‌رسید.
در ایران نیز برخی معماران ایرانی در این مکتب کوشیدند، من جمله کامران دیبا و کورش فرزامی که نمونه‌های بسیار خوبی از تلفیق معماری مدرن با درون مایه‌های ایرانی از خود به جای گذاشتند.
کورش فرزامی به طور حرفه‌ای به کار عکاسی می‌پرداخت و به همراه دوست نزدیک خود “نیکول فریدنی” برای عکاسی به شهرهای مختلف ایران سفر می‌کرد.
آخرین پروژه کورش فرزامی در ایران ،کارخانه داروسازی اکسیر بود که پس از مهاجرت او، همانگونه که مرسوم است، زمین آن تغییر کرد ولی با حفظ اصول فکری، توسط سایر همکاران فرزامی، در انطباق با زمین جدید، تکمیل و در سال 1370 به اجرا درآمد.
این کار بدون شک، پروژه‌ای از هر جهت مناسب و زیبا و گامی بسیار مهم در آشتی دادن معماری و صنعت در ایران است که اکثر  پروژه‌های صنعتی‌اش فاقد معماری قابل اعتنائی هستند.
کورش فرزامی پس از مهاجرت از ایران، چند سال سخت را به لحاظ حرفه‌ای پشت سر گذاشت تا سرانجام با تشویق همسر ارجمندش، در سال 1370، در یک مسابقه معماری برای پروژه‌ای مسکونی در آمریکا و در شهر واشنگتن شرکت کرد. طرح او رتبه اول را کسب و برایش در این شهر، شهرتی دست و پا کرد. او بدین ترتیب توانست دفتر مستقل خود در واشنگتن را تأسیس کند و تا زمان هجرت ابدی، تعدادی پروژه عمدتاً مسکونی هستند، طراحی و اجرا نماید.

کورش فرزامی تا سال 1366 به مدت 20 سال کار حرفه‌ای خود را در آرشن دنبال کرد و پروژه‌های مطرحی را در این سال‌ها به انجام رسانید. اهمّ پروژه‌های وی در این سال‌ها عبارتند از:

1-کاخ ولیعهد بحرین که طرح کورش فرزامی در یک مسابقه بین‌المللی ،مقام نخست را کسب کرد و به اجرا درآمد.
2-غرفه فرانسه در نمایشگاه بین‌المللی تهران با همکاری شرکت تکنور فرانسه، سال 1969.
3-غرفه ایران در نمایشگاه بین‌المللی اوزاکا-ژاپن با همکاری شرکت تکنور ، سال 1970
4-غرفه فارس در نمایشکاه بین‌المللی تهران، سال 1971
5-کارخانجات زامیاد،داتسن و ولوو
6-مرکز رادیو و تلویزیون سنندج
7- مرکز رادیو و تلویزیون مهاباد
8-شهرک‌های مسکونی رادیو و تلویزیون در شهرهای کرمانشاه و سنندج
9-مجموعه آزمایشگاه‌های و ساختمان اداری سازمان‌شناسی کشور
10-مجموعه صنعتی صدا و سیما
11- مرکز اداری داروپخش
12-شهرک ساحلی آکام در محمود آباد –رستم رود
13- طراحی داخلی رستوران لوترک در طبقه زیرین رستوران چاتانوگا
14-مرکز فرهنگی و اجتماعات لاگوس در نیجریه با همکاری دفتر معماری دکتر توماسینی
15-مرکز تجاری-اداری تهران با همکاری مهندسین معمار فرانسوی، آندرو پارا
16-طراحی داخلی سینمای بیرابل، پاریس
17-سینمای ساری
18-شهرک مسکونی دانشگاه تهران
19-تکمیل طراحی ساختمان  مرکزی بانک تجارت

برگشت به بالا