مسابقه طراحی مسکن، افراد کم در آمد در زعفرانیه تهران
شیراز و آغاز معماری جهانی پارسیان (تحریریه ی هنر معماری)

ویلا آتلانتیس اثر آرتور امیدآذری

ویلا آتلانتیس

روایت خلق این ویلا از دل زمین زاده شد و در آغوشش به بلوغ رسید. اندیشه‌ی طراحى نیز بر اساس حل دو چالش بنيادى در ساختگاه پروژه شكل گرفت.
چالش نخست؛ از بین بردن رطوبت زياد منطقه.
چالش دوم؛ دستیابی به معمارى هم‌سو با طبيعت بكر منطقه.
ساختگاه این ویلا زمینی است پُرخیز؛ پُرفراز و فرود؛ پُر از ماجراهایی قابل تصور کردن، دیدن و ساختن!
حل دو مسئله‌ای که بیان شد و نیز بستر خلق پروژه، فرايند طراحی را به سمت‌وسوهایی که باید سوق داد.
پندار طراح از هم‌آغوشی زمین با آن شیب تندوتیزش با احجامی شفاف و متخلخل شکل گرفت؛ معاشرت صمیمانه‌ی فضای درون و بیرون رهاورد این آغوش گرم بود.
در ادامه‌ی ماجرا با نگاهی به ویژگی‌های معماری بومی منطقه، ایده‌ی نهایی به‌بار نشست. تدابیر لازم جهت خلق فضاهایی در هماهنگی با اقلیم این بوم، سبب‌ساز پدیدار گشتن فضاهاى باز و نيمه‌باز گوناگونی در پروسه‌ی طراحی گردید.
فضای نیمه‌باز در معماری سنتی این بوم نسبت به فضای بسته اهمیتی هم‌تراز و یا حتی بیشتر دارد. این امر سبب شده تا فضای نیمه‌باز، میعادگاهی برای نظربازی فضاهای باز و بسته باشد. جایی که همچون قدمگاه ورود طبیعت به داخل بناست؛ از سوی دیگر، فضای بسته نیز بخشی از وجود پر از وهم خویش را به طبیعت منطقه پیشکش کرده است؛ آن سویه‌های نادیدنی و پشت‌پرده‌ی فضای مسقف را!
در این منطقه به سبب شرایط خاص اقلیمی و سطح بالای رطوبت، فضای نیمه‌باز در اوقات زیادی از سال عرصه‌ی حضور اهالی بنا است؛ تا در آن به آسایش حرارتی رسند و از سوی دیگر از طبیعت زیبای پیش‌رویشان لذت ببرند؛ بدین‌ترتیب، احجام با جانی کشیده، صورتی شفاف و پیکره‌ای متخلخل هم‌نوا با شیب زمین و خطوط توپوگرافی، سمفونی فضا را می‌نوازند.
پیش‌وپس‌کشیدن‌های مکرر فضاهای باز و بسته، پدیدآور فضاهای نیمه‌باز گوناگونی شد که یادآور ایوان و تَلار در معماری بومی خطه‌ی شمال باشد. از سوی دیگر، این چینش‌ها و قائم‌باشک‌های فضایی، سبب‌ساز تداعی معماری کهن دیگری شده است؛ معماری شهرک تاریخی ماسوله واقع در شهرستان فومن؛ چرا که همچون ماسوله حیاط فضای زیستی فوقانی، بام فضای زیستی زیرین است.
همه‌ی آنچه که گفتیم دلایل انتخاب گونه‌‌های فضایی بود، تا فضاهایی نیمه‌باز در قامت ایوان، بالکن و مهتابی (تراس) و نیز فضاهایی باز در قالب حیاط و بام سبز، امکان کوران هوا و تهویه‌ی طبیعی را در حد مطلوبی فراهم نمایند؛ این فضاها بهره‌مندی از نور خورشید را به فضاهای داخلی پیشکش نموده و چشم‌اندازی فراخ و رو به طبیعت را به باشندگان فضا تقدیم می‌نمایند.

معماری معاصر ایران: مسکونی

_______________________________________

نام پروژه: ویلا آتلانتیس
دفتر طراحی: استودیو آرتور
موقعیت: مازندران، مرزن‌آباد
معمار: آرتور اُمید آذری
کارفرما: احسان رواسیان، محمد لطفی
مدیر پرزانته: دانیال آذری
تیم طراحی: پویا بیدار، فاطمه فاطمی، امیر عسگری، رضا محمودی، نیلوفر نوری
موشن‌دیاگرام: محمدرضا محمودی
محاسبات سازه: مصطفی فریدونی
تاسیسات:‌ ایمان ایل‌بیگی
سرپرست اجرا: هادی آذری
نظارت و اجرای پروژه: گروه ساختمانی آرتور
مساحت پروژه: ۷۰۰ مترمربع
وضعیت ساخت: در حال اجرا

مدارک فنی

منتشر شده در : دوشنبه, 28 فوریه, 2022دسته بندی: ویلاییبرچسب‌ها: