مسکن اجتماعـــی اِوورا، آلوارو سیزا - به قلم محسن عباسی هرفته، سمیرا عادلی
معماری انسان‌دوستانه: مدرسه‌ای در چانکوئیبامبیلا اثر گروه معماران باش، پِرو مارتا ماکاگلیا و پائول آفونســـو به قلم لادن مصطفی‌زاده

معماری انسان‌دوستانـــــه

مهد کودک لآفی اثر آلبرت فاوس

کودوگو، بورکینافاسو

به قلم لادن مصطفی‌زاده

 Le Village Laafi by Albert Faus
Koudougou, Burkina Faso
 Ladan mostafazadeh

مرکز فرهنگی لی. ویلِیج. لآفی (Le Village Laafi) در کودوگو (Koudougou)، بورکینافاسو (Burkina Faso) قرار دارد. کودوگو سومین شهر بورکینافاسو (غرب آفریقا) به حساب می‌آید. مرکز فرهنگی لی. ویلِیج. لآفی با ایده‌ی گردآوری فعالیت‌های انجمن لآفی در یک مکان و ارتقا آموزش، تولید هنری و تبادل فرهنگی ایجاد شد. مهد کودک لآفی یکی از ساختمان‌هایی است که در مرکز فرهنگی لی. ویلِیج. لآفی قرار دارد و توسط آلبرت فاوس (Albert Faus) طراحی شده است. در سال 2008، سایتی به انجمن لآفی اهدا شد و قسمتی در این سایت وجود داشت که سال‌ها، زباله‌های خانگی در آن انباشته می‌شده است. گروهی از داوطلبان فرانسوی حامی انجمن و برخی از اعضای سازمان در کودوگو، مسئول تمیز کردن سایت شدند و در سال 2010 ایده‌ی ساخت مهد کودک لآفی در این محدوده پیشنهاد شد و یک سال بعد، ساخت کلاس‌های درس آغاز شد. در ساخت این مهد کودک از مصالح محلی بر اساس دو معیار اصلی استفاده شده است:
• نزدیکی و رعایت اصول زیست‌اقلیمی ساختمان
• بازیابی و ارتقای تکنیک‌های سنتی
صد در صد مصالح مورد استفاده در این پروژه، محلی است و اکثریت قریب به اتفاق آنها در بورکینافاسو ساخته شده‌اند و وارداتی نیستند. همین‌طور سعی شده است زباله‌های ساختمانی مورد استفاده مجدد قرار گیرند:
• استفاده مجدد از کیسه‌های سیمانی خالی و پر کردن آنها با خاک یا زباله‌های تولید شده
• استفاده مجدد از تخته‌های چوبی لازم برای قالب‌بندی بتنی در ساخت سقف و قفسه‌های کلاس
• استفاده مجدد از درخت اکالیپتوس مورد استفاده در قالب‌بندی در ساخت ایوان برای کودکان
• استفاده‌ی مجدد از میله‌های فلزی مورد استفاده در سقف برای ساخت سطل زباله
• استفاده‌ی مجدد از در فلزی محل دفن زباله به عنوان در ورودی مدرسه
• استفاده‌ی مجدد از بلوک‌های آجری تکه تکه شده در تولید بتن برای ساخت بخش جدیدی از دیوار
نمای این مهد کودک دو جداره است و لایه‌ی خارجی، لایه داخلی را از آب باران و تابش حرارتی خارجی، محافظت می‌کند. فضاهای در نظر گرفته شده برای این مهد کودک شامل ساختمان اداری و کلاس‌های درس است:
• ساختمان اداری واقع در شمال سایت، شامل فضاهایی چون ادارات، اتاق جلسات، انبار، ایوان چندمنظوره و… است و با زمین بازی، زمین ورزشی و سایر فضاها ارتباط دارد.
• کلاس‌های درس به دلیل قرارگیری کمترین نما در معرض طوفان‌های شدید و امکان کاشت اقاقیا برای پوشاندن زمین بازی در تمام طول سال در شرق سایت قرار گرفته‌اند، هر کلاس دارای حیاطی به عنوان محل فعالیت‌های موضوعی در فضای باز است و سه کلاس درس از طریق راهرویی با هم ارتباط دارند.
بر این اساس، این مهد کودک با دو سیستم مختلف ساخته شده است:
• سیستم سنتی، مورد استفاده در ساختمان اداری
• سیستم اصلاح شده، مورد استفاده در کلاس‌های درس
ایده‌ی اصلی، ایجاد سایه‌ای برای محافظت از ساختمان در برابر نور شدید خورشید و باران‌های شدید فصل مرطوب است که در سیستم سنتی و سیستم اصلاح شده، به طرق مختلفی برای ایجاد آن عمل شده است. در واقع در هر دو سیستم از تفسیر مجدد سنت ساختمان‌سازی بومی، انطباق‌پذیری و تلاش برای بهبود آن با استفاده از مصالح با کارایی بالاتر استفاده شده است.

تصاویر پروژه


مدارک فنی


منتشر شده در : سه‌شنبه, 20 ژوئن, 2023دسته بندی: مقالاتبرچسب‌ها: