معماری انسان‌دوستانه: مهد کودک لآفی اثر آلبرت فاوس (کودوگو، بورکینافاسو)، به قلم لادن مصطفی‌زاده
مطب دندانپزشکـــــی، اثر روناک روشن گیلوائی

معماری انسان‌دوستانـــــه

مدرسه‌ای در چانکوئیبامبیلا اثر گروه معماران باش، پِرو
مارتا ماکاگلیا و پائول آفونســـو
به قلم لادن مصطفی‌زاده

a School on Chuquibambilla by Bosch Architecture Group, Peru
(Marta Maccaglia & Paulo Afonso)
Ladan Mostafazadeh

چانکوئیبامبیلا (Chuquibambilla)، واقع در پرو (Peru)، مهمترین منطقه‌ی قهوه در شرق پانگوآ (Pangoa) است. کودکان در چانکوئیبامبیلا در شرایط بسیار بد تحصیل می‌کنند، برخی از آنها برای تحصیل مجبورند مسافت‌های طولانی را طی کنند و برخی حتی به آموزش دسترسی ندارند. چانکوئیبامبیلا، یک جامعه‌ی بومی هندی است که فاقد برق، آب و سیستم فاضلاب است، مردم طبق فرهنگ و آداب و رسوم خود زندگی می‌کنند و به کشاورزی، شکار و ماهی‌گیری مشغول هستند.
گروه معماران باش (Bosch)، مارتا ماکاگلیا (Marta Maccaglia) و پائول آفونسو (Paulo Afonso) در سال 2013، مدرسه چانکوئیبامبیلا را طراحی و اجرا کردند. مدرسه‌ی چانکوئیبامبیلا یک پروژه با بار اجتماعی قوی است، جایی که جامعه چانکوئیبامبیلا، بخشی از این فرایند است و در آن نیازها و کمبودهای واقعی سایت مورد تحقیق قرار می‌گیرد. مدرسه چانکوئیبامبیلا بیش از آن‌که یک مکان آموزشی باشد، به دنبال این است که محلی برای توسعه‌ی و مبادله برای کل اجتماع باشد و والدین، دانش‌آموزان و معلمان بتوانند برای مطالعه و تفریح همدیگر را ملاقات کنند.
این پروژه با سه واحد مدرسه و یک واحد مسکونی حول حیاط مرکزی تنظیم شده است که واحدها شامل کلاس‌های درس، اتاق معلمان و مدیریت، یک کلاس چند‌منظوره (کتابخانه، کارگاه‌ها و…)، یک اتاق کامپیوتر و خوابگاه برای دانش‌آموزان است. همین‌طور این مدرسه دارای حیاط‌های سرپوشیده در مقیاس‌های مختلف برای فعالیت‌هایی چون کلاس‌های فضای باز، کارگاه‌های هنری، صنایع دستی، زراعت، دامداری و… است که دانش‌آموزان را به طبیعت و سنت‌های آنها متصل می‌کند. از دیگر ویژگی‌های این پروژه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
• فضاها با یک مسیر سایه‌دار به عنوان یک مکان ملاقات، به هم متصل می‌شوند.
• در طراحی ساختمان مدرسه از ترکیبی از مصالح بومی و مدرن استفاده شده است و این پروژه، سیستم‌های مدرن ساختمان را با استفاده از منابع محلی ارائه می‌کند.
• گنجاندن نیروی کار محلی باعث انتقال دانش از طریق تجربه در سایت می‌شود.
• هدف از این پروژه، ایجاد حس تعلق در بین ساکنان و الهام بخشیدن به روند ادامه کار در محیط آن است.
• آسایش آب و هوایی با استفاده از سیستم‌های غیر‌فعال با توجه ویژه به کنترل نور خورشید، تهویه و روشنایی طبیعی و کاهش نیازهای انرژی، تامین می‌شود.
• اتاق کامپیوتر از پنل‌های خورشیدی تغذیه می‌کند، آب خاکستری، تصفیه شده و مجددا برای آبیاری مناطق سبز استفاده می‌شود.
• این پروژه به دلیل ویژگی‌های زمینه‌ای و محلی از طریق یک فرآیند مشارکتی با جامعه چانکوئیبامبیلا، توسعه یافته است.

تصاویر پروژه


مدارک فنی


منتشر شده در : سه‌شنبه, 20 ژوئن, 2023دسته بندی: مقالاتبرچسب‌ها: