Al-Zahrai School of Neishabour, Mohsen Akbarzadeh & Rosita Delirifar
Safari residential apartment, Amirhossein Ash'ari

خانه ی افشاریه، اثر آرتور امید آذری

تقدیر ویژه‌ی داوران بخش ویلایی در اولین جایزه‌ی ملی آجر در معماری معاصر ایران

بازاندیشی معماری گذشته ی ایران از جمله باغ‌های ایرانی جوهره ی طراحی ویلای افشاریه را شکل داده  است. با در نظر گرفتن ارزش‌هایی که بازتاب‌ آنها به پدید آمدن بنا کمک می‌نماید، از جمله نظام معنایی باغ ایرانی و تأثیرات روانی محیطِ باغ بر انسان، ایجاد حس آرامش و دعوت او به تأمل و اندیشه، استفاده از نظام کالبدی باغ ایرانی با استفاده از عناصری همانند آب، نظام کاشت، استفاده از مصالح آجری نحوه ی استقرار بنا، هندسه‌ی شفاف و مسیریابی  است که به‌واسطه ی این مفاهیم، وصال به حقیقت مطلوب به سبب حضور، میسر می‌گردد.‌ در واقع، هویت این مجموعه در گرو یکپارچگی بنای کوشک و طبیعت پیرامون است که از طریق شفافیت جداره‌ها، دعوت کنندگی بنا، استفاده از آب و انعکاس بنا در آن، به منصه ظهور رسیده است.
در طراحی فضاها، توالی فضاهای باز و بسته در گرو مفهوم کوشک ایرانی، سلسه‌مراتب و نیز کیفیت بصری و اقلیمی فضاها مورد توجه بوده است. به همین سبب سیالیت و شفافیت بارزی حول وید و پله در مرکز بنا اتفاق افتاده است و فضاهای اصلی در جداره جنوبی آرایش یافتند تا از نور، تهویه و دید مناسبی برخوردار گردند.
ترکیب مصالح رایج معماری ایرانی با عناصر شفاف و مدرن، تعریفی از معماری ایرانی و معماری معاصر را ارائه می‌دهد. آنچنانکه این ترکیب مصالح در فضای داخل و خارج بنا، نمایان است.
مسیر ورود از درب ورودی تا عمارت اصلی، توسط یک راه از ترکیب آجر و گیاه نمایان است و ایجاد حوض کم‌عمق در بخش جنوبی بنا، ضمن ایجاد دید و منظر دلپذیر، امکان دستیابی به هوای مطلوب، آرامش و حضور آب را مهیا ساخته است.
از دیگر عوامل تأثیرگذار بر طراحی، می‌توان به تأکید بر حفظ محیط‌زیست و حفظ درختان موجود در سایت به ‌مثابه پاسداشت طبیعت، استفاده از منابع تجدیدپذیر انرژی، معماری پایدار، بهینه سازی اقتصادی، بازیافت مصالح ساختمانی و تصفیه ی آب اشاره کرد. کلام آخر اینکه بنای حاضر، تلاش گروهی‌ است که هویت معماری ایرانی را جست‌وجو کرده و باور دارد اعتلای آن را در بافت آجری، حجم سبُک، شفاف و دعوت کننده، با هدف بهینه‌سازی انرژی می‌توان یافت.

کتاب سال معماری معاصر ایران، 1397
____________________________
عملکرد:
مسکونی

________________________________            

نام پروژه/ عملکرد: خانه ی افشاریه
شرکت/ دفتر طراحی: دفتر معماری آرتور و همکاران AOA
معمار اصلی: آرتور امید آذری
همکاران طراحی: میثم فلاحی، نوشین صفایی، مولود حسینی امیر
طراحی و دکوراسیون داخلی: آرتور امید آذری
نوع تأسیسات/ نوع سازه: موتورخانه مرکزی، بتنی و تیرچه یونولیت
آدرس پروژه: جاده قدیم کمال شهر به هشتگرد، بعد از پلیس راه شهرک افشاریه
مساحت/ زیربنا: 1000 متر مربع، 300 متر مربع
کارفرما: بهشته ناظری
تاریخ شروع و پایان ساخت: بهار 1393-تابستان 1394
عکاسی پروژه: حسین حمزه لویی
وب سایت: www.artur.ir

مدارک فنی