بررسی تحلیلی معماری قلعه­‌ی رودخان
مبلمان و سایبان­‌های چوبی

خانه­‌ی ویلایی
طراح: زینب انجمنی­

معرفی طرح
عنوان این پروژه طراحی یک خانه‌­­ی ویلایی در مجموعه‌­­ی ساحلی در جلگه‌­­ی شرقی گیلان می‌­­باشد. استفاده از چوب به عنوان مصالح اصلی سازه و پوشش در فضاهای داخلی و خارجی از نکات اصلی مورد نظر در طرح بوده است.

شکل‌­­گیری این طرح بر اساس دو عامل است:
1. طراحی فرمی جدید با توجه به نیازهای فضایی و فرمال جدید در احترام به فرم‌­­های زیبای خانه‌­­های قدیمی شمال.
2. ترکیب فرم و سازه از طریق طراحی سازه‌­­ای بر اساس قابلیت‌­­های بالای چوب. بدین ترتیب در طراحی فرم خانه سعی شد تا از همان ترکیب حجمی خانه‌­­های قدیمی شمال، منتها به شیوه‌­­ای نوین استفاده شود. بدین ترتیب، روند شکل‌­­گیری فرمْ تجزیه‌­­ی فرم خانه‌­­های قدیمی به حجم‌­­های ساده و ترکیب دوباره آنها به شیوه‌­­ی جدید در دستیابی به حجمی خالص و نو است.
بنابراین به جای حجم‌­­های چهارطرفه‌­­ی خانه‌­­های قدیمی شمال که به صورت کوشک در باغ قرار می‌­­گرفت، حجمی دوطرفه طراحی شد که امکان قراگیری حیاط در یک طرف آن میسّر باشد. (با توجه به اینکه با وجود تقسیم‌­­بندی زمین‌­­ها در کنار خیابان، امکان قراگیری خانه‌­­ها به صورت کوشک‌­­مانند درون حیاط، دیگر چندان میسّر و مطلوب نیست). به همین دلیل سعی شد که جهت در نظر گرفتن تمهیداتی اصلی چون تهویه‌­­ی مطلوب و استفاده‌­­ی حداکثر ازجریان هوا، باز‌­­شوها در دو جبهه‌­­ی باز خانه به حداکثر رسیده و علاوه بر ایجاد ارتباط عمودی بین طبقات، در طراحی حجم نیز این گشودگی‌­­ها به صورت بازشو طراحی شوند. بازشوی سطح پایین‌­­تر در بالای حیاط خلوتی قرار می‌­­گیرد که پیرامون خانه در دو سمت امتداد می‌­­یابد. (این حیاط خلوت علاوه بر امکان تهویه‌­­ی بهتر، جهت انجام فعالیت‌­­هایی همچون نگهداری و خشک‌­­کردن محصولات، فضای قرارگیری ماکیان و حیوانات خانگی و دیگر فعالیت‌­­هایی که نیاز به فضایی نیمه‌­­باز دارد، می‌­­باشد که در گذشته برای چنین فعالیت‌­­هایی فضاهایی جداگانه در باغ پیرامون خانه‌­­ها ساخته می‌­­شده است.)
بازشوی دوم بر بالای بالکن‌­­های طبقه اول و بهار‌­­خواب طبقه‌­­ی دوم قرار می‌­­گیرد، که دید مطلوب و زیبایی را به ساحل امکان‌­­پذیر می‌­­سازد. دو طراحی سازه‌­­ای نمایان با استفاده از شبکه‌­­ای از تیر و ستون‌­­های چوبی، وزن طبقات و سقف را تحمّل می‌­­کند. یک قاب سه‌­­مفصلی که بر روی یک پایه بتنی (که همان سکوی قرارگیری خانه را تشکیل می‌­­دهد) قرار می‌­­گیرد، فرم و سازه‌­­ی سقف را تشکیل می‌­­دهد. نحوه‌­­ی اتصالات این قاب زیر نظر آقای دکتر فرج الهی طراحی شد. در پوشش‌­­های داخلی نیز تماما سعی شد از انواع چوب به شکل‌­­ها و رنگ‌­­های متنوع استفاده شود.

منتشر شده در : دوشنبه, 26 آوریل, 2021دسته بندی: مقالاتبرچسب‌ها: