مجتمع مسکونی سروستان، اثر معمار استودیو
بولکویچ و سیناتلا، اثر حمیده آچاک

مجموعه استادیوم های تنیس ایران مال، اثر رضا مفاخر

مجموعه ایران مال، از بزرگترین پروژه‌های خاورمیانه با ۱،۷۰۰،۰۰۰ مترمربع زیربنا و عملکردهای مختلف تجاری، اداری، مجموعه سینمایی، فودکورت، مرکز تفریحات خانوادگی، تالار پذیرایی، آمفی تئاتر، گالری خودرو، مرکز بین‌المللی تجارت تهران، مرکز نمایشگاه‌ها، هتل‌های ۵ ستاره، پیست یخ و استادیوم تنیس در منطقه ۲۲ تهران و در مجاورت دریاچه چیتگر در مرحله ساخت قرار دارد.
استادیوم تنیس، بر روی بام مجموعه و در ارتفاع ۳۰ متری از سطح زمین در محدوده‌ای به ابعاد ۹۷*۳۸ متر با کشیدگی شمالی جنوبی، در همسایگی باغ ایرانی جانمایی شده که از سمت غرب به گالری خودرو و از شرق به ساختمان تامین کننده تاسیسات بام محدود گشته است.
توجه به مجموعه ایران مال به عنوان بستر پروژه و وجود محدودیت‌های ذکر شده در پیرامون سایت، مسائل پیش روی طرح از ابتدا بوده‌اند؛ طرحی که به عنوان جزیی از یک مجموعه یکپارچه تلقی می‌گردد و در عین حال مختص رویدادی ورزشی است. طبیعتا استادیوم فضایی منحصر بفرد به تناسب شخصیت و روحیه تنیس را می‌طلبد و معماری آن می‌تواند بر شکوه و کیفیت این رویداد بیافزاید و با شور و هیجان تماشاچیان همساز شود.
برای رسیدن به این هدف، استادیوم به عنوان حجمی که صرفا به مجموعه الحاق شده باشد مطرح نگشت. بلکه بر روی یک دگردیسی متمرکز شده است که در آن سطح بام رفته رفته تغییر ماهیت دهد و روندی را به سمت ایجاد کالبد استادیوم طی نماید.
این نگرش، ایده جدا شدن و بلند شدن پوسته‌های بام را مطرح ساخت؛ پوسته‌هایی که ساختار کالبدی پروژه ایران مال را ایجاد نموده‌اند و از سطح زمین تا روی نما و سطح بام امتداد یافته‌اند و سایت پروژه را به قطعاتی ۱۰ متری با فواصل ۲ متری تقسیم نموده‌اند. در راستای همخوانی طرح با ساختار پروژه، این تقسیمات به پوسته‌هایی تکرار شونده تعبیر شده اند که به عنوان عامل سازمان دهنده طرح با برخاستن از زمین، بدنه و کالبد استادیوم را‌ شکل ‌می دهند و سطوح و جداره های پروژه، رمپ های دسترسی، ورودی های اصلی و فرعی، بدنه جایگاه ها و سایه بان ها را به وجود می آورند. به طوری که نمودی هماهنگ با مجموعه اما متفاوت، پر شور اما متین ایجاد می نمایند.
کانسپت پروژه در تمام ابعاد طرح از جمله سازه که بخشی جدا نشدنی از هویت کالبدی استادیوم است نمایان شده است. سازه فضایی که متشکل از اعضای کششی و فشاری است و به موازات پوسته ها آزادانه دوران می یابد؛ گاهی در سطح نمایان می شود و گاهی به زیر پوسته می غلتد و متناسب با آن رفتار سازه ای خود را تغییر می دهد.
به منظور ساخت پوسته های منحنی شکل با کیفیت مطلوب، چوب اپال که ترکیبی از غلاف دانه برنج و مواد پلیمری است انتخاب شده است که علاوه بر حالت پذیری اولیه، مقاومت و دوام بالایی دارد و با توجه به امکان بازیافت و مواد اولیه تجدید پذیر، دوستدار محیط زیست است. این متریال بافتی نزدیک به چوب و حس گرمایی متناسب با حال و هوای ورزش تنیس ایجاد می کند و از نظر طیف رنگی با کلیت مجموعه همخوانی دارد.
استادیوم تنیس ایران مال، طرحی برخاسته از بستر و در عین حال خلاقانه و منحصر بفرد است که خاطره خود را در ذهن مخاطب خود باقی خواهد گذاشت.

کتاب سال معماری معاصر ایران، 1397
____________________________
عملکرد: ورزشی، کانسپت

___________________________________________

نام پروژه/عملکرد: مجموعه استادیوم های تنیس ایران مال
شرکت/دفتر طراحی: دفتر مهندسین مشاور زما
معماران اصلی: رضا مفاخر
همکاران طراحی: نازنین جوانشیر، نسترن فدایی، حامد سرحدی
طراحی و دکوراسیون داخلی: رضا مفاخر
نوع تاسیسات/نوع سازه: سازه خرپای فلزی، سرمایش و گرمایش سیستم تهویه مطبوع
آدرس پروژه: ایران، تهران
مساحت/زیربنا: 3500 مترمربع
کارفرما: ایران مال
تاریخ شروع/تاریخ پایان ساخت: 1395
وبسایت: www.xema.ir

منتشر شده در : سه‌شنبه, 1 ژانویه, 2019دسته بندی: کانسپت, تجاری تفریحی, فرهنگی هنری ورزشیبرچسب‌ها: , ,