گذر موج اثر فرهاد نظامزاده،
رتبهی نخست بخش شهرسازی چهارمین دوسالانهی معماری و شهرسازی ایران

ایدهی طراحی:
مجموعهی پارک و دریاچهی چيتگر در غربی¬ترین نقطهی تهران و در منطقهی 22 شهری واقع شده است. تاج سد دریاچهی چیتگر بخشی از محوطهی بزرگ 240 هکتاری مجموعهی چیتگر است و از مهم¬ترین نقاط این مجموعهی تفریحی به شمار می¬رود. در واقع این قسمت را می¬توان به عنوان بارزترین محور تظاهر شهری پروژه به شمار آورد. مجاورت با اتوبان حکیم و قرار گرفتن در معرض دید مناسب از تمامی بخش¬های سایت اهمیت این محور را دو چندان می¬کند. از این رو عناصر و المان¬های معماری طراحی شده بر روی تاج سد علاوه بر ایجاد ارتباط منطقی بین عوامل مصنوع و غیرمصنوع سایت به عنوان المان و نشان شهری نیز نقش شایان ذکری را ایفا می¬کند.
این مجموعه در تاریخ 14/04/95 افتتاح گردید و از سه بخش کلی قوس¬های اصلی هفت¬گانه، منظرگاه و قوس میانی و رواق¬های طولی تشکیل شده است.
• طراحی فضای شهری متفاوت به لحاظ عملکرد و فرم، الهام¬گیری از مفاهیم ناب معماری ایرانی و بیان این مفاهیم با رویکردی مدرن، احترام به طبیعت و عناصر ارگانیک که در سایت به صورت شاخص حضور دارند و طراحی مسیر پرتحرک و روان با سیالیت فضایی در جهت خلق فضای شهری متفاوت به عنوان اهداف اصلی طرح مد نظر قرار گرفته¬اند.
• الهام از اشکال ارگانیک اولین مفهوم طراحی بوده است. افتادن قطرهی آب بر روی سطح آب موجب پیدایش امواج می¬شود که این موج¬ها عامل اصلی به وجود آورنده¬ی حرکت هستند. از سویی دیگر عملکرد مهم موجود در پروژه، مسیر پیاده و حرکت بود. از این رو اشکال الهام گرفته شده از حرکت موج آب، ایدهی اصلی تشکیلدهندهی طرح بوده است. این شکل¬ها از لحاظ دید و منظر نیز خط آسمان متناسبی با بستر طرح پدید می¬آورند.
• دومین مفهوم طراحی، ایجاد دیدهای متباین برای ناظرین بوده است. به بیان دیگر در طرح ابینه تاج سد از یک حرکت هماهنگ(موزون) متشکل از نور و تاریکی در ارتباط با حرکت انسان همینطور دهانه¬ها و ارتفاع قوس¬ها و رواق¬ها که باعث ایجاد یک جریان متناوب فضایی می-شود، استفاده شده ¬است. سکون و توقف با مفهوم مکث در معماری جنبه¬ای کاربردی می¬یابد. از این مورد نیز در طراحی دیدگاه مرکزی طرح و همچنین نقاط ابتدایی و انتهایی (ورود و خروج به محدودهی طرح) الگو گرفته شده است. همچنین این ایده برگرفته از ساختار هندسی پل خواجوی اصفهان است. در این پل یک ساختار منسجم و در عین حال متنوع وجود دارد که با ایجاد سکانسهای دیداری منقطع و پیوسته به صورت همزمان یکی از شاهکارهای معماری ایرانی به شمار می¬رود.
اهداف تعریف شده برای طراحی ابینهی واقع بر تاج سد چیتگر عبارتند از:
• طراحی فضای شهری متفاوت به لحاظ عملکرد و فرم.
• الهامگیری از مفاهیم ناب معماری ایرانی و بیان این مفاهیم با رویکردی مدرن.
• احترام به طبیعت و عناصر ارگانیک که در سایت به صورت شاخص حضور دارند.
• طراحی مسیر پرتحرک و روان، با سیالیت فضایی در جهت خلق فضای شهری متفاوت.
معماری معاصر ایران: شهرسازی
_______________________________________
نام پروژه – کاربری: گذر موج، عرصهی عمومی شهری
تیم طراحی: فرهاد نظام زاده – فرشته مکارمي
تیم طراحی جزییات: فرهاد نظام زاده- الهام کياني راد-
نغمه نوح جاه – ايرج دهقاني – فهيمه پورنصر
شرکت-دفتر طراحی: مهندسان مشاور خط سوم
نظارت: مهندسان مشاور خط سوم
سازه: محمود نجفي
تاسیسات برقی: مهدي قنديل زاده
تاسیسات مکانیکی: مهدي ابراهيم زاده
مدلسازي و گرافيک: فرشته مکارمي
کارفرما: سازمان مهندسي و عمران شهر تهران
مدير پروژه کارفرما: مهندس ذوالفقاريان
مدير طرح: شرکت مهندسي و ساختمان آرماتور پرديس
مساحت – زیربنا: 10000 مترمربع، 2200 مترمربع
سال ساخت: 1395-1392
آدرس پروژه: تهران، جنوب دریاچه چیتگر
عکس: امير اقارب پرست