کلینیک چشم پزشکی دکتر بابک باقری 

کیوان قرائی‌نژاد

پروژه‌ی بازسازی کلینیک چشم دکتر باقری در مرکز شهر شیراز، تقاطع دو خیابان اردیبهشت و باغشاه در نبش بلوکی شهری واقع شده است. طراحی و عملیات اجرایی بازسازی در سال ١٣٩٥ آغاز گردید. بنای اصلی پروژه بنایی مسکونی با قدمتی حدود 45 سال و در دو طبقه با مساحتی به مجموع حدود 450 مترمربع بود. بنابر خواسته‌های کارفرما و ملزومات مورد نیاز کاربری جدید و با بررسی‌ها و مطالعات انجام شده و شناسایی کلیه‌ی نیازهای فیزیکی طرح، کاربری جدید نیازمند ٦١٩ مترمربع فضا بود، بنابراین طبقه‌ی دوم با سازه سبک ال اس اف به وضع موجود اضافه گردید تا پاسخگوی کلیه‌‌ی نیازهای طرح باشد. کلیه‌ی دیوارهای غیرباربر طبقه‌ی دوم حذف شد تا فضایی یکپارچه برای اتاق عمل اصلی بوجود آید. فضایی که کاملاً مستقل و ایزوله از فضای دسترسی عمومی و صرفاً جهت پرسنل کلینیک درنظر گرفته شد. در تبیین استراتژی جدید معماری پروژه از پوسته‌ای چند منظوره استفاده کردیم که تابعی از پوسته‌های توسعه یافته‌ی معمول در ساختمان‌های مجاور خود نباشد. پوسته‌ای که مرز میان شفافیت کامل (Transparency) و صلبیت کامل (Solidness) بود. با آگاهی از اینکه در فضاهایی با کاربری درمانی بهره‌گیری از نور مصنوعی عمومیت بیشتری نسبت به نور طبیعی دارد، با طراحی این پوسته و قرارگیری آن در مجاورت یک فضای واسط (کریدور) سعی در رساندن نوری کنترل شده و مطلوب به فضاهای همجوار آن داشته‌ایم. هدف بعدی از ایجاد این پوسته یکنواخت و نیمه‌شفاف، گریز از ریتم‌های اجباری پنجره‌ها برای مسئله‌ی تأمین نور در ساختمان‌های متداول فعلی بوده است. این پوسته، علی‌رغم یکنواختی و آرامی به علت وجود الیاف‌های نقره‌ای مابین دو جداره‌ی شیشه‌ای و زاویه‌ی پنل‌های شیشه‌ای پوسته‌ی بیرونی، رفتار متمایزی نسبت به تغییرات آفتاب دارد و در طول روز و در فصول متفاوت با توجه به زاویه‌ی تابش سطوح، نمایی متفاوت را برای مخاطبان شهری به ارمغان می‌آورد.

نام پروژه ـ عملکرد: کلینیک چشم پزشکی دکتر بابک باقری، درمانی
شرکت ـ دفتر طراحی: دفتر معماری کتلیرز
(کیوان قرائی‌نژاد و همکاران)
معمار اصلی: کیوان قرائی‌نژاد
همکاران طراحی: مهناز خشتی، فائزه داستان،
گلناز دادخواه‌آسمان، یاسمن دهقانیان، رها رهبان، آوا فریدی (مشاور تاسیسات)
طراحی و دکوراسیون داخلی: دفتر معماری کتلیرز
نوع تأسیسات ـ نوع سازه: چیلر تراکمی،
اسکلت بنایی مقاوم‌سازی شده
آدرس پروژه: شیراز، تقاطع خیابان باغشاه و خیابان اردیبهشت
مساحت کل ـ زیربنا: 395 متر مربع،
619 متر مربع
کارفرما: بابک باقری
تاریخ شروع و پایان ساخت: 1397 -   1395
عکاسی پروژه: نوید عطروش، کیوان قرائی‌نژاد