ویلا قلات

اثر محمدجعفر کاشف

ویلای قلات در زمینی واقع شده بود که از ابتدا تا انتهای طول سایت ( 58 مترمربع) 24 متر اختلاف ارتفاع وجود داشت. این شیب 40 درصد، در انتها به رودخانه‌ی قلات در ضلع جنوب شرقی می‌رسد. در اینجا ما با چشم‌اندازهای طبیعی خوبی مواجه هستیم، اما در کنار همین مناظر طبیعی، دست‌ساخته‌های بد شکل بشر نیز به چشم می‌خورد. بنابراین یکی از مسائل مهم طراحی حفظ دید مناظر و پنهان ساختن آلودگی‌های بصری بود. برای این مسئله و همچنین دعوت نور طبیعی به داخل ساختمان، ما فقط یک وجه از ویلا را برای طراحی در اختیار داشتیم زیرا با توجه به قرارگیری خانه در شیب، امکان ایجاد بازشو در سه وجه دیگر وجود نداشت ولی در نهایت این مسئله به بهترین شکل ممکن حل شد؛ توانستیم نور را به تمامی فضاهای خانه بیاوریم و با طراحی المان در محوطه، دیدهای نامناسب را محدود کرده و نگاه‌ها را به مناظر طبیعی هدایت کنیم. از دیگر موارد مورد توجه ما، صرفه‌جویی در مصرف انرژی برای سرمایش و گرمایش ساختمان بود. قرار گرفتن بنا در دل زمین و محصور ساختن آن، به دلیل رطوبت خاک موجود در برخی از مناطق همیشه جوابگو نیست، اما ما در این منطقه با این موضوع روبرو نبودیم، همچنین شیب در جهت مساعد یعنی رو به آفتاب بود، در نتیجه طراحی ویلا در شیب و محصور بودن سه طرف آن کمک زیادی برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی بود.
برای متریال مورد استفاده، بتن برای ساختمان و سنگ طبیعی لاشه برای محوطه و کف‌سازی در نظر گرفتیم. با توجه به شرایط اقلیمی و زمستان‌های سرد و یخبندان، این مصالح، تنها گزینه‌هایی بودند که در این شرایط مقاومت بالایی داشتند. با توجه به شیب زیاد زمین ساختمان در 3 طبقه طراحی گردیده که روی سقف طبقه‌ی دوم در حدود یک متر پایین‌تر از سطح خیابان است. قسمتی به فضای سبز اختصاص داده شده و قسمتی به عنوان پارکینگ اتومبیل به صورتی طراحی گردید که توسط یک رمپ پس از عبور از فضای گلخانه دسترسی به ورودی ساختمان و طبقات زیر را تامین می‌نماید. طبقه‌ی میانی (دوم) با توجه به مساحت بیشتر نسبت به طبقات دیگر و داشتن دید مناسب به مناظر اطراف به فضای مورد نیاز روز (سالن، نشیمن و آشپزخانه و فضای تفریحی) اختصاص داده شد و در طبقه‌ی زیرین که در حدود 10 متر از تراز رودخانه بالاتر قرار دارد، اتاق‌خواب‌ها، فضای نشیمن شب و فضای سونا و جکوزی طراحی شده است. دیوارهای خارجی ساختمان تماما بتنی و نمای خارجی به صورت نمایان است که قسمت‌هایی از آن تیشه‌ای شده است. دیوارهای محوطه و کف‌سازی محوطه کلا با سنگ لاشه کار شده است. محوطه در ترازهای مختلف طراحی گردیده به طوریکه در کلیه‌ی قسمت‌ها دید به رودخانه و مناظر اطراف تامین گردد.

معماری معاصر ایران: مسکونی

_______________________________________

نام پروژه: ویلای قلات / عملکرد: مسکونی
دفتر طراحی: دفتر معماری محمدجعفر کاشف
معمار اصلی: محمدجعفر کاشف
کارفرما: محمدجعفر کاشف
مجری: محمدجعفر کاشف
نوع سازه: بتنی
آدرس پروژه: شیراز، ییلاق قلات
مساحت زمین-زیربنا: 1300 مترمربع، 600 مترمربع
تاریخ اجرای پروژه: 1396 – 1393
عکاس پروژه: امیرعلی غفاری

مدارک فنی

کتابخانه و مسجد حیکما، اثر یاسمن اسماعیلی و مریم کامارا