
ویلای سنگ وارث اثر رضا میرج فیروزی
اگر لختی ژرفتر به معماری بومی شمال کشور بنگریم شاهد خواهیم بود که یکی از مهمترین نکات مستتر در بناهای مسکونی، علیالخصوص در مناطق کوهپایهای توجه به عرصههای باز و نیمهباز و ارتباط مناسب آن با فضاهای بسته میباشد به نحوی که تلار، ورتلار، غلامگرد، مهتابی و حتی نفار و فضاهای از این دست جزء جداییناپذیر این بناها میباشد.
سایت پروژهی ویلایی سنگ وارث در محلهای به همین نام در دامنهی شمالی رشته کوه البرز و در مجاورت شهرک توریستی نمک آبرود قرار گرفته است، بستر معماری این پروژه بسیار غنی است و ناشناخته باقی مانده است و دارای نکاتی است که میتواند مشکلگشا و چارهساز معضلات کنونی معماری کل کشورمان باشد.
در طراحی این بنا سعی شده به قرارگاههای رفتاری موجود در بستر و زمینهی رفتاری و کالبدی پروژه توجه گردد و با توسعه و به روز رسانی آن راه حلی امروزی برای مفهوم خانه و همچنین نیازها و خواستههای کارفرما فراهم شود.
در این طرح به الگوهای معماری بومی شمال توجه شده است، علاوه بر آن آرکیتایپ خانه به عنوان عنصری وحدتبخش در نگاه فرمالیستی به مدد طرح آمده است.
در فرایند شکلگیری پروژه با مفهوم درونگرایی و برونگرایی به شکلی متفاوت و مستخرج از الگوهای موجود در برخی بناهای شمال کشور برخورد شده است.
با توجه به گسترش سایت در محور شمالی_جنوبی، از طرفی به منظور ایجاد قرارگاه رفتاری شبیه تلارهای بناهای بومی و کلههای (آتشدان) کناریشان و از طرف دیگر به منظور ایجاد منفذی برای ورود نور و کوران مناسب در فضاهای وسط، یک حیاط میانی در طرح در نظر گرفته شده است که توسط محور طولی منتهی علیه شرقی با حیاط جلو و حیاط پشتی در ارتباط است.
در این طرح توجه ویژهای به مفهوم انعطافپذیری فضاها شده است، در گویش بومی به هر اتاق خنه یا خانه گفته میشود و در هر فضا امکان شکلگیری قرارگاههای رفتاری مختلف وجود دارد.
به منظور بهرهمندی بیشتر ساکنین از منظر کوه و جنگل و نمک آبرود، فضای سرگرمی به بالاترین طبقه انتقال یافته و سعی شده همه ی فضاها از مهتابی مناسب (تراس) برخوردار باشند.
نام پروژه ـ عملکرد: ویلای سنگ وارث، مسکونی
شرکت ـ دفتر طراحی: دفتر طرح و ساخت میرج
معمار اصلی: رضا میرج فیروزی
همکاران طراحی: میلاد خواجوند، امیر خزایی، نصیر حسن نژاد
نوع تأسیسات ـ نوع سازه: موتور خانه ی مرکزی، اسکلت بتنی
آدرس پروژه: نمک آبرود، سنگ وارث
مساحت زیربنا: 500 مترمربع
کارفرما: رضا باقری
تاریخ شروع طراحی و اجرا: خرداد ماه 1398 - آذر ماه 1398
ایمیل: r_miraj2005@yahoo.com