مجموعه فرهنگی هنری “هنر شهر آفتاب” اثر امیرحسین اشعری

در سالهای اخیر سالنهای بزرگ سینما جای خود را به مجموعههایی از چند سالن کوچک دادهاند. در بسیاری از موارد کاربریهای عمومی دیگری از قبیل مراکز تفریحی و تجاری در کنار این مجموعهها ساخته میشود. این فرصتی است که سینماها بهعنوان فضای فرهنگی بتوانند نقش بستری مناسب برای تعاملات شهروندان در این مجموعهها را بازی کنند. از این رو یکی از اهداف اساسی در طراحی مجموعه هنرشهرآفتاب خلق نقطه عطفی چند منظوره بهعنوان کانون تعاملات اجتماعی و رویدادهای هنری و فرهنگی بوده است، به تعبیری به دنبال پاتوقی فرهنگی بودهایم که بتواند ارتباط بین تمامی اقشار جامعه را سهولت بخشد و باعث گفتمان بیشتر شهروندان گردد که ماحصل آن رشد و ارتقای سطح فرهنگی خواهد بود.
عنصر اتصالدهندهی سالنها یک لابی (پلتفرم باز فرهنگی) است که بهعنوان نقطه ی کانونی مجموعه، توانایی ایفای نقشهای گوناگونی از جمله برگزاری کنسرت، رویدادهای هنری و فرهنگی همچون مراسم فرش قرمز، پخش زنده ی برنامههای هنری، ورزشی و … را دارد. چند عملکردی بودن این فضای بزرگ با افزودن دو عنصر پل و نشیمن جمعی تقویت گردیده است. رویداد محور بودن این عنصر مرکزی هدف اصلی در طراحی آن به شمار میآید که به منظور تحقق همین امر، یکپارچگی آن حفظ گردیده است.
پل طراحی شده در این فضا علاوه بر متعادل کردن مقیاس فضایی، بهعنوان یک مفصل بین فضاهای مختلف همچون سینما VIP و بلک باکس و غیره … عمل میکند. پل با ایجاد یک جریانی از حرکت این امکان را به مخاطب میدهد که فضا را از زوایای مختلف بررسی کند و تجربه پرسپکتیوهای متنوعی از فضا را داشته باشد. ارتباط ارگانیک به وجود آمده بین فضاها عمق نفوذ ارتباط بصری و حرکتی در فضا را بیشتر میکند و فرد سهم بیشتری از فضا را به خود اختصاص میدهد. جدارههای شیشهای پل امکان دید به فضای لابی را برای همه افراد به خصوص کودکان و معلولین آسانتر میکند.
در اینجا حضور و نحوهی رفتار حرکتی انسان در فضا، بخشی از طرح پروژه را به خود اختصاص میدهد. بدین منظور جایگذاری یک نشیمن جمعی، امکانی را برای اقامت طولانیتر افراد و انجام تعاملات اجتماعی و فرهنگی در مجموعه فراهم میآورد. این نشیمن علاوه بر تامین عملکرد با کیفیت فضایی متفاوت در بخش زیرین خود، باعث تعریف فضایی صمیمانه برای بحث و تبادل نظر و فضایی برای نشستن در هنگام برگزاری رویدادهای خاص میشود که میتواند با توجه به هر رویدادی به شکلی کمک کند. یک ویدیو وال بزرگ روبروی نشیمن نصب گردیده است که بسته به رویدادهای مختلف میتواند به انعطافپذیری بیشتر فضا کمک کند.
یکی از مهمترین مسائل مورد توجه در طراحی لابی، کیفیتهای مناسب آکوستیکی جهت جلوگیری از همهمهی افراد و به علاوه کیفیت مناسب صوت به هنگام برگزاری کنسرتها است. بدین جهت جداره خارجی سالنها با تایلهای جاذب صوت پوشانده شده است، همچنین باکسهایی از همین جنس در سقف نصب شده که برای نورپردازی سالن مورد استفاده قرار گرفته است.
نورپردازی در فضای لابی به صورت یکدست نیست و نورها با توجه به رویدادهای مختلف به صورت مقطعی و سکانس به سکانس تعریف شدهاند. مجموعه فرهنگی سینمایی هنرشهر آفتاب در مجتمع بزرگ تجاری- تفریحی خلیج فارس، یک فضای عمومی شهری سرپوشیده را برای شهروندان تعریف میکند. این مجموعه شامل 8 سالن با کاربری سینما، تئاتر، بلک باکس، 5 سالن سینما VIP 250 نفره، یک سالن تئاتر 200 نفره، بلک باکس 100 نفره، و یک سالن VIP 28 نفره و سالن نقد خبری، باجهی تنقلات و بلیط فروشی، پنج کافه با رویکردهای مختلف در طراحی، یک کتاب فروشی، یک گالری، یک فروشگاه صنایعدستی، بخش اداری، آموزشی و یک مهدکودک ساعتی است.
هر یک از سالنهای موجود در مجموعه در عین هماهنگی در طرح، دارای ویژگیهایی هستند که از یکدیگر متمایزشان میکند و هرکدام با توجه به نوع عملکرد فضا (سالن تئاتر، سالن سینما سه بعدی، کودک و …) در دیتیل ظاهری متفاوت میشوند. این بعد شخصیتی متمایز با در نظرگرفتن رنگهای مختلف برای جدارههای بیرونی و درونی سالنها مورد تاکید قرار گرفته است که باعث آدرسپذیری بیشتر برای مخاطب در فضاهای مختلف مجموعه میشود و مخاطب هر لحظه میتواند موقعیت خود را در مجموعه بداند.
نام پروژه ـ عملکرد: مجموعه فرهنگی هنری “هنرشهر آفتاب”
شرکت ـ دفتر طراحی: دفتر معماری اشعری و همکاران
معمار اصلی: امیرحسین اشعری
همکاران طراحی: زهرا جعفری،
الناز امینی خانیمنی، امیر ایرانی دوست حقیقی
طراحی و دکوراسیون داخلی: امیرحسین اشعری
نوع تأسیسات ـ نوع سازه: هواساز و چیلر، بتنی
آدرس پروژه: شیراز، مجتمع بزرگ خلیج فارس، بلوک 7، هنر شهر آفتاب
زیربنا: 10750 متر مربع
کارفرما: محسن خباز،
کوروش کمالی سروستانی
تاریخ شروع و پایان ساخت: 1396 - 1395
عکاسی پروژه: پرهام تقی اف، استودیو دید