فست‌فود دکتر کالری، اثر الهام سلطانی

هدف کارفرما از اجرای این پروژه، پذیرایی از مشتریان، در فضایی گرم و صمیمی در مدت زمانی محدود، با غذاهایی از مواد اولیه‌ی سالم و با کالری مشخص بیان شد. ساختمان اولیه، بنایی دو طبقه با اسکلت فلزی و مصالح بنایی، مربوط به 30 سال پیش بود که تا حد دیوارکشی اجرا شده و به صورت نیمه‌کاره باقی مانده بود و تنها، قسمت تجاری آن با کاربری سوپر میوه و سبزیجات و مساحت حدود 39 متر‌مربع مورد استفاده قرار می‌گرفت.
ساختمان، در خیابانی دو‌طرفه در یکی از محله‌های جدید شهر اصفهان، یعنی محله‌ی مرداویج قرار دارد که اکثر رفت‌و‌آمدهای آن به صورت ماشینی، و نه پیاده، صورت می‌گیرد، پس باید برای مخاطبینی که با سرعت زیاد از آنجا عبور می‌کنند، جلب توجه نموده و یک جریان و فضای پیوسته‌ای را از بیرون به درون ایجاد نماید. ساختمان اولیه، به دلیل نداشتن نمای مناسب، مخروبه به نظر می‌رسید و به همین دلیل، با توجه به تأثیر آن بر روی نمای قسمت تجاری، تصمیم بر این شد تا با توجه به بدون استفاده بودن قسمت‌های بالایی، نمای آن کاملاً با پلاستر سیمانی پوشانده شود که هم هزینه‌ی کمتری داشته و هم با قسمت‌های دیگر طرح هماهنگی یابد. در مورد فضاهای داخلی نیز تصمیم گرفته شد تا با توجه به ضوابط شهرداری، قسمت تجاری آن برای پذیرایی از مشتریان و قسمت پارکینگ، به عنوان آشپز‌خانه مورد استفاده قرار گیرد که این دو فضا با شیشه از هم جدا می شوند. با توجه به ابعاد محدود زمین (در حدود 39 متر‌مربع)، استفاده‌ی حداقلی از فضای موجود و به کار بردن مصالح سبک برای طراحی، از عوامل اصلی به شمار می‌آمد تا هم فضای داخلی بزرگ‌تر جلوه کرده و هم هزینه‌ی کمتری را در بر داشته باشد. از طرف دیگر، در این پروژه که نیازمند فضایی گرم و صمیمی است، به کار بردن یک پالت غنی از مواد و رنگ‌های طبیعی، پوشش گیاهی سر‌سبز، مبلمان سر‌زنده و نور‌پردازی مناسب، می‌تواند ارتباطی عمیق میان تجربه‌ی خوردن غذا با محیط پیرامون به وجود آورد تا با ورود مخاطب به داخل فضا، احساسات مثبت مربوط به گذران اوقات فراغت در او زنده شود. ایده‌ی اصلی طرح برگرفته از فرش ایرانی، ساختار تشکیل‌دهنده ی آن و بزرگ‌ترین منبع الهامش، یعنی طبیعت می‌باشد. طرح، متشکل از نوارهایی با رنگ‌های اصیل ایرانی است که از نمای بیرونی شروع شده و در درون با متریال متفاوت ادامه می‌یابد و به این ترتیب، فضای پیوسته‌ای را که تعریف‌کننده‌ی عناصر مختلف تشکیل‌دهنده‌ی طرح از بیرون به درون است، به وجود می‌آورد. قسمتی از نمای بیرونی که مربوط به نوارهای رنگی است، با استفاده از جوش قوطی‌های 2×4 و ورق آهنی و با پوشش رنگ مخصوص نما و بخش دیگر آن، با استفاده از پلاستر سیمان و پوشش رنگ مخصوص نما اجرا شده است. برای نوارهای رنگی در درون فضا نیز، نخ‌های پنبه‌ای قالیبافی و روش چله‌کشی به کار رفته است. در این پروژه به دلیل سختی اجرا، تارهای فرش را به جای آن كه بر روی دار قالی بچرخانند، ابتدا بر روی زمین آماده کرده و سپس تارهای آماده شده را بر روی دار قالی در سقف اجرا گردید. مصالح به کار رفته در کلیه‌ی اجزای پروژه، چوب، قوطی و نخ می‌باشد. پوشش دیواره‌ها، میزها، صندلی‌ها، آتریوم و نیز چراغ‌ها با استفاده از چوب، پایه‌ی میزها و صندلی‌ها با بکارگیری قوطی آهنی و قسمت‌های رنگی نیز با استفاده از نخ‌های طبیعی و مصنوعی اجرا گردیده است. نخ‌های سقف از جنس نخ پنبه‌ای طبیعی قالیبافی و نخ‌های صندلی‌ها بوده که به منظور نیاز به مقاومت بیشتر، از جنس نخ مصنوعی‌ای که در بازار به «قیطـون ماکارونـی» معـروف است، می‌باشـد.

معماری معاصر ایران: تجاری

________________________________

نام پروژه: فست فود دکتر کالری
طراح:
الهام سلطانی
محل پروژه: اصفهان، خیابان مرداویج
آدرس دفتر: اصفهان، خیابان ابوذر، کوچه باغ جنت، کوچه نسترن، مجتمع نسترن، واحد۱
سطح زیربنا: 39 متر‌مربع
تاریخ اتمام پروژه: 1/11/94
پست الکترونیک: soltany.elham@gmail.com

این پروژه اثری است از الهام سلطانی
برای مشاهده‌ی مشخصات و دیگر آثار الهام سلطانی در دانشنامه کلیک کنید.

مشاهده!
ساختمان نظام مهندسی بوکان اثر شورش عابد