عمارت ملل اثر نیما شیوا

عمارت ملل، بنایی مسکونی با 10 طبقه بر روی پیلوت و 2 طبقه در زیرزمین در یکی از معتبرترین مناطق شهر ساری در مجاورت رودخانه ی تجن که یکی از قدیمی‌ترین و پر آب‌ترین رودهای استان مازندران است، واقع شده است. اهمیت این رودخانه به حدی است که شهرداری ساری به منظور استفاده از زیبایی‌های بصری و همچنین کیفیت مطلوب آب‌وهوای آن، اقدام به احداث پارک ملل کرده است. این پارک شامل رستوران، کافه، فضای بازی، فضای مطالعه، فضای دوچرخه سواری و بسیاری از امکانات دیگر مانند زمین تنیس، مجموعه‌ی فرهنگی و توریستی می‌باشد. از دیگر جذابیت‌های این محدوده حضور 3 پل اتومبیل روی زیبا در مجاورت آن است، که قدیمی‌ترین آنها یک سازه‌ی فلزی مربوط به دوران پهلوی اول بوده و جزئیات جذاب آن یادآور سازه‌ی جذاب آهنی برج ایفل است. پلی دیگر پل تجن است که در شب نورپردازی زیبایی دارد و دیگری پل جدید و کاملاً مدرن، پل کابلی است که در حال راه‌اندازی است.
همچنین ذکر این نکته هم بسیار مهم است که از ارتفاع، دید بسیار مناسبی به رشته کوه‌های البرز نیز وجود دارد، به طور کلی خواسته‌های اولیه ی کارفرما به شرح زیر بوده است:
1. استفاده‌ی حداکثر از مناظر اطراف
2. استفاده از خطوط منحنی به میزان بیشترین حد ممکن در تمامی محورها
3. استفاده ی حداکثر از تمامی متراژ زمین
به طور کلی کانسپت اصلی طراحی این بنا ایده‌ی حرکت آزادانه ی خطوط بوده است، به گونه‌ای که خطوط منحنی، کل عرصه‌ی داخلی بنا را در همه‌ی محورها سیر کرده و حتی این خطوط تا نما هم ادامه پیدا کرده و باعث ایجاد ارتباطی قوی میان فضای داخل و خارج بنا شده است. برای برآورده کردن نیازهای کارفرما مهم ترین عامل ایجاد فضایی آزاد در عرصه‌ی عمومی خانه مانند پذیرایی، ورودی، ناهارخوری و حتی آشپزخانه بوده است. به گونه‌ای که در عین حال که پلان گسترده و یکپارچه‌ای داشته باشد، هر یک از فضاها استقلال و حریم خود را نیز داشته باشند. استفاده از پنجره‌های سرتاسری در نما و همچنین پرهیز از استفاده از هرگونه عنصر مزاحم در نما به منظور دید کامل 180 درجه‌ای به تمامی مناظر اطراف، بسیار سودمند و تاثیر گذار بوده است.
با افزایش مساحت هر واحد مسکونی، به دلیل طراحی یک واحد در هر طبقه، امکان اختصاص تراس بزرگ رو به پارک برای واحدها به وجود آمد، که با توجه به تردد زیاد عابرین در پارک و دید آنها به ساختمان، برای حفظ حریم خصوصی تراس‌ها، فرم خطوط منحنی را به گونه‌ای طراحی کردیم که با ایجاد عمق بیشتر، دید مزاحم به داخل بنا به کمترین میزان ممکن برسد، فضایی بدون مشرفیت در تراس ایجاد می‌شود و بازی‌های مختلف نور و سایه در آن اتفاق می‌افتد. پوشش گیاهی فوق‌العاده به همراه فضایی دنج به همراه جکوزی‌های خصوصی در تراس‌ها، باعث ایجاد فضایی لطیف با صدایی بی‌نظیر می‌شود.
به طور کلی کانسپتِ شفافیت ادامه دهنده‌ی کانسپت اصلی این بنا بوده است، به گونه‌ای که حتی زمانی که کسی در وان حمام دراز کشیده باشد، از پنجره‌ای شیشه‌ای هم می‌تواند به فضای داخلی اتاق دید داشته باشد و هم به فضای رودخانه، پارک و مناظر آن.
برای پوشش نمای این بنا از بتن اکسپوز به همراه جزئیات فلزی استفاده شده است. دلیل استفاده از آهن به دلیل احترام و الهام گرفتن از ایده‌ی آهن استفاده شده در پل آهنی قدیمی که در نزدیکی این بنا قرار دارد می‌باشد، چرا که این پل قدیمی‌ترین عنصر این بافت بوده و حافظه‌ی تاریخی ساکنان قدیمی این منطقه نیاز به تکرار مفهومی آن پل حتی در استفاده از متریال دارد.

نام پروژه ـ عملکرد: عمارت ملل، مسکونی
شرکت ـ دفتر طراحی: دفتر معماری نیما شیوا و همکاران
معمار اصلی: نیما شیوا
همکاران طراحی: مهدیس مطیعی، سحر سیفی‌نژاد، پریسا عرب
طراحی و دکوراسیون داخلی: نیما شیوا
نوع سازه: اسکلت بتنی، وافل
آدرس پروژه: مازندران، ساری، مجاور بوستان ملل
مساحت زیربنا: در هر طبقه 350 متر مربع
کارفرما: حامد کفایی
تاریخ شروع و پایان ساخت: 1398  -  1397
ایمیل: nimashiva1987@gmail.com

این پروژه اثری است از مهندس نیما شیوا
برای مشاهده‌ی مشخصات و دیگر آثار این معمار(ان) در دانشنامه کلیک کنید.

مشاهده!
کنج حس، اثر سپهر مهردادفر ،طرح و ایده‌ی هامون