دهکده‌ی خانوادگی خلیلی

دفتر معمارى سهراب رفعت

سایت ویلای خلیلی متشکل از دو قطعه زمین بود. ویلای قدیمی موجود در سایت با بزرگ شدن و تشکیل خانواده‌ی بچه‌ها دیگر جوابگوی همه‌ی اعضا نبود بنابراین  پدر خانواده تصمیم گرفته بود تا با ساخت آپارتمانی پنج طبقه، به هر یک از فرزندان واحدی جدا اختصاص دهد و واحد آخر را نیز به عنوان فضاهای دسته‌جمعی در نظر گرفته بود. با توجه به مساحت بالای زمین که حدود 13 هزار مترمربع بود، طی جلساتی با کارفرما توانستیم نظر او را برای ساخت ویلاهایی جدا از هم ولی در عین حال متصل به یک واحد مرکزی جلب نماییم. این واحد مرکزی شامل ناهارخوری، آشپزخانه، ورودی اصلی، سرویس بهداشتی، رختکن،  نشیمن، پذیرایی، استخر، سونا جکوزی و… می‌شد؛ این واحد دو دسترسی دیگر داشت که ساختمان مرکزی را به دیگر ویلاها و ویلاها را به یکدیگر متصل می‌کرد

در این پروژه با چالش‌هایی روبرو بودیم که سعی شد به تمامی آنها پاسخ داده شود:

  • عرض زمین کم بود و به همین دلیل جانمایی ویلاها با دقت بالایی صورت گرفت تا هچ یک مانع دید دیگر ویلاها به دریا نگردد. همچنین این جانمایی با حفظ حریم ریشه‌ی تمامی درختان کهنسال باغ صورت گرفت.
  • توپوگرافی اصلی زمین حفظ شد. شیب غرب به شرق سایت موجب شد تا دسترسی به ویلای مرکزی با دوپله صورت بگیرد اما اختلاف ارتفاع آن با ویلای سه و چهار به ارتفاع یک طبقه رسید و بدین صورت شیب طبیعی زمین حفظ گردید.
  • از دیگر چالش‌های پروژه که توسط کارفرما مطرح شد این بود که در صورت فروش زمین، ساختمان‌ها و معماری آنها آسیبی نبینند. بدین ترتیب در زمین شرقی ویلاهای سه و چهار، استخر روباز، آلاچیق و در زمین غربی دیگر ویلاها قرار گرفتند. هر دو قطعه شامل تاسیسات مخصوص به خود بودند که در صورت تفکیک مشکلی از این نظر به وجود نمی‌آمد.
  • از دیگر خواسته‌های کارفرما حفظ حریم ویلا از دید مهمانان، سرایدار، آشپز و مستخدمین بود. قرار گرفتن بناها در یک سوم ابتدایی سایت موجب شد دو فضای اندرونی و بیرونی به وجود آید و چه از دید ورودی جاده به زمین و چه از دید خدمه و سرایدار، محوطه‌ی استخر، تراس و ویلاها بسته باشد و همین مسئله باشد شد تا این پروژه «دهکده» نام گیرد.

با اینکه معماری بناهای این پروژه از حال و هوایی یکسان برخوردار است و به نظر یکپارچه می‌رسند اما سعی شد تا در طراحی هریک از این ویلاها خواسته‌های کاربران در نظر گرفته شود. مصالح مصرفی در این پروژه ساده بوده و سعی شد تا در تمامی بنا این مصالح به صورت طبیعی به چشم بیایند به طور مثال برای سازه‌ی سقف، چوب طبیعی استفاده گردید و نه روکش چوب. و در آخر با نگاه به این دهکده‌ی خانوادگی از بالا مجموعه بناهای متصل به یکدیگر، اعضای خانواده‌ای که دستان یکدیگر را گرفته‌اند را تداعی می‌کنند.

دهکده‌ی خانوادگی خلیلی

___________________________________________________

طراح: سهراب رفعت
همکار طراحی: نسرین فقیه
طراحی داخلی و جزئیات: محمدرضا موحدی، سالومه گلبابایی
مدیر پروژه: سهراب رفعت
اجرا: حسین گودرزی
سرپرست کارگاه: حامد مصلحی
محاسبه و اجرای سقف‌ها و خرپاهای چوبی: صنایع چوبی نادر
فضای سبز: عبدﷲ صادقی
کارفرما:علی اصغر احمدی خلیلی
عکس از: علی دقیق
مساحت زمین: 15000 متر مربع
زیر بنا: 2100 متر مربع
محل اجرای پروژه: صلاح الدّین کلا
سال ساخت: 1387-1383

دفتر معمارى سهراب رفعت www.sohrabrafat.com info@sohrabrafat.com

ویلای یک
ویلای دو
ویلای سه
ویلای چهار
ویلای مرکزی
کل مجموعه
مدارک فنی
ساختمان وحدتی معماری از موسی عبیر