داروخانه دکتر گلشنی، اثر بهنام ممشتی، کیانا کاویانی، دفتر مهندسین مشاور کاما دیزاین

مقدمه:
فضای داروخانهها عموما شبیه به انبار دارو میباشد، که شما برحسب نیاز، به آنجا مراجعه میکنید و عموما فضایی پراسترس همراه با انرژی منفی است، فضاهای درمانی در گرگان معمولا دارای رنگبندیهای نامناسب و دلگیر هستند. فضای داروخانه، فضای بزرگی نبود و خواستههای کارفرما زیاد. اولین قدم لکهگذاری فضاهای مورد نظر بود. انبار دارو؛ فضای نسخه پیچ؛ محل کار پزشک؛ سرویس بهداشتی؛ اتاق پزشک؛ انبار محصولات خاص و یخچال و قسمت فروش لوازم آرایشی و بهداشتی و صندوق تحویل دارو اگر قرار بود همهی لکهها در پلان همکف برنامهریزی شود قطعا سهم هر قسمت متراژ قابلتوجهی نمیتوانست باشد. پروژه را هم عمودی و هم افقی تقسیم کردیم. فضای خدماتی و فضای فروشگاهی تصمیم بر این گرفته شد که فضای نسخه پبچ. آبدارخانه و سرویس بهداشتی در طبقهی همکف و قسمت خدماتی و اتاق پزشک و انبار محصولات خاص و یخچال در طبقه بالا قرار بگیرد. اما باز هم فضا برای انبار دارو کم بود.
تصمیم بر این شد بخشی از فضای فروشگاهی به انبار دارو اختصاص پیدا کند. با قرار دادن بالکنی به موازات کانتر فروش مشکل انبار هم حل شد و ورودی آن از طبقهی دوم گرفته شد. بعد از لکهگذاری پروژه، نوبت به طراحی قفسهها و پوستهی داخلی فضا رسید. کارفرما علاقه زیادی به طراحی خود داشت و تاکید زیادی به ترکیب خطوط منحنی و شکسته داشت. پس از جلسات اتاق فکر، استفاده از خطوط شکسته و منحنی و سطوح یکپارچه و نیمهبراق در دستور کار تیم طراحی قرار گرفت. ظرافت و انتخاب درست از متریالها هم بسیار مهم بود.
سیستم گرمایش و سرمایش:
با توجه به فضاهای متفاوتی که وجود داشت با ایجاد کانال و داکت اسپیلیت گرمایش و سرمایش پروژه تامین شد. دید با کیفیت پروژه از نگاه مخاطب برای ما مهم بود.
نور پردازی:
سیستم نورپردازی به شکلی طراحی شد که خیرگی ناشی از شدت نور موضعی در هیچ بخشی از فضا وجود نداشته باشد اما میزان روشنایی برای کارفرما اهمیت داشت. از تکنیک نورپردازی صفحهای با شدت نورهای مختلف برای پروژه استفاده شد.
برای ما مهم بود نورپردازی به صورت یکپارچه و بدون شکستگی و برش اتفاق بیفتد پس تصمیم بر این شد از پارچه ترنس لوسید برای سطوح نورپردازی استفاده شود. فضای پشت قفسهها هم به همین شکل به صورت بکلایت نورپردازی شد تا هم نور با کیفیتی در باکس فروش اجناس داشته باشیم هم جلوهی شفاف و با کیفیتی از نورپردازی را در سطوح نظارهگر باشیم. راهروی حرکتی پشت کانتر هم با همین تکنیک با شدت نور بیشتر طراح شد تا سطح روی کانتر به صورت یکپارچه بدون سایه روشن شود.
قفسهها:
از شلفهای شیشهای کاملا شفاف و بیرنگ سوپر کلیبر به عنوان طبقات لوازم بهداشتی استفاده شد تا حس مطلوب شفافیت و تمیزی در کنار ظرافت و معلق بودن آبجکتهای روی آنها کاملا ملموس شود.
کانتر:
درسته تمامی عناصر طراحی این فضا با هم هماهنگ هستند ولی نقطهی قوت و تمرکز طرح بر روی کانتر گذاشته شد یعنی فضایی که حد فاصل بین مراجعهکننده و خدماتدهنده است. به واسطهی امتداد کانتر در کل فضا، میتوانستیم سیال بودن و نرمش را ایجاد کنیم. کانتر فضایی به شدت مصرفی و آسیبپذیر بود که انتخاب فرم آن جهت استفاده و متریال به جهت آسیبپذیر بودن از اهمیت زیادی برخوردار بود.
کانترهای مکعبی شکل چوبی با شیشهای روی آن برای مخاطب کسلکننده و تکراریست. کانتر داروخانهی گلشنی به واسطه ایجاد فضاهای مثبت و منفی در فرم حس یک جسم صلب را نمیدهد و این خطوط نرم و هلالی شکل در طول کانتر هم به نظم مجموعه کمک میکند و هم به سیال بودن فضا.
کانتر از سنگ کرین اجرا شد که هم مقاومت بهتری دارد و هم تمامی خطوط هلالی شکل به بهترین شکل خودش را نشان میدهد و از فضاهای منفی به وجود آمده در کانتر به عنوان طاقچههایی برای گذاشتن گیاهان استفاده شد که حس طراوت و سبزینگی در فضا ایجاد شود.
طول بلند کانتر به قسمت فروش محصولات آرایشی و بهداشتی اختصاص یافته است و ضلع سمت راست کانتر دارای ارتفاع بیشتری ست که محل دریافت نسخه است. در پشت کانتر تماما کشوهایی برای انبار جنسهای پرمصرف دیده شد.
کفسازی:
کفسازی پروژه با توجه به مسیر حرکتی و فضای مکس مخاطب، به شکلی همسطح در دو کد رنگی به وسیله اپوکسی شکل گرفت.
سقف:
پلان معکوس کف بر روی سقف قرار گرفت. برای دسترسی به داکتها و تاسیسات نیاز به ساختاری وجود داشت تا دسترسی را به هنگام نیاز آسان کند. پارچهی مشکی براق برای بعد دادن به فضا به صورت یکپارچه بر روی سقف قرار گرفت و خروجیهای هوا با برشهای منظم بر روی آن ایجاد شد. (لرزش سقف توضیح داده شود.)
ویترین:
موقعیت مکانی داروخانه بهگونهای در 2نبش پرتردد خیابان قرار گرفته بود که بهترین ویترین ممکن برای پروژه، خود پروژه به حساب میآمد . سعی شد به جای نمایش سنتی محصولات در ویترین فروشگاه، خود داروخانه به عنوان ویترین شناخته شود. این کار باعث شد هیچ قفسهای پشت شیشه فروشگاه قرار نگیرد و به دنبال آن نور طبیعی مطلوبی وارد فضای اصلی شود.
معماری معاصر ایران : درمانی و خدمات پزشکی، طراحی داخلی
_________________________________________________________
نام پروژه: داروخانه دکتر گلشنی
عملکرد: تجاری
معماران اصلی: بهنام ممشتی / کیانا کاویانی
کارفرما: جناب اقای دکتر گلشنی
همکاران طراحی: سحر عجمی / حمید اسلام
تهیه نقشههای فاز 2: حمید اسلام
آدرس پروژه: گلستان / گرگان / عدالت 22 / داروخانه دکتر گلشنی
مساحت/زیربنا: 110 متر مربع / 110 متر مربع
جزئیات طبقات و کاربری آنها: طبقه همکف: فروش محصولات ارایشی بهداشتی. تحویل دارو. فضای انتظار. نسخه پیچ. انبار کوچک. ابدارخانه. سرویس بهداشتی، طبقه اول: انبار بزرگ. انبار داروهای خاص. یخچال خانه. رختکن پرسنل. اتاق پزشک
طراحی و دکوراسیون داخلی: کاما دیزاین
مشاوران و اجرای نورپردازی: کاما دیزاین
اجرای پروژه: کاما دیزاین
سرپرست کارگاه: ابراهیم حسینی
نظارت پروژه: بهنام ممشتی
تاریخ طراحی: 05/02/1396
تاریخ شروع ساخت: 05/03/1396
تاریخ پایان ساخت: 15/12/1396
عکاسی پروژه: معین مطلق
بودجهی کل: 160.000.000 تومان