خانه کاج/ PINE HOUSE، اثر بن پای

معماری کالبد روح زمان مردمان هر سرزمین است. صرف نظر از داوری اخلاقی جامعه که هرگز وظیفه یک معمار نیست جامعه امروز ما نه مدرن شده و نه دل از سنت بریده. روح زمان ما نه پروژههای لوکس و پر طمطراق مسابقهپسند است نه پروژههای بزرگ مقیاس در زمینهای خاص و امتیازات ویژه. روح زمان ما آپارتمان در زمینهای با متوسط مساحت دویست متر است برای مردمانی که نه توان مالی زندگی در خانههای حیاط دار و مستقل چند دهه قبل را دارند و نه دل از آنها بریدهاند. پس معمار بر خلاف دیدگاه قدیمیتر کسی است که توان پاسخگویی به این نیازها را داشته و پروژه خوب پروژهای است که در عین این محدودیتهای اقتصادی و کالبدی، فضایی پایدار برای زیست عموم مردمان فراهم نماید.
معماران پروژه با علم به امکان ایجاد ارزش افزوده در پروژههای معماری _ اقتصادی پاسخگو به گروههای درآمدی متوسط به وسیله ی استفادهی مناسب از جنبههای زیباییشناسانه، اقدام به طراحی این پروژه نمودند که هر دو جنبه را در بر داشته باشد. کاری بر خلاف سیاق رایج پروژهها که یا صرفا جنبهی اقتصادی مد نظر قرار میگیرد و یا صرفا جنبههای زیباییشناسانه.
در این پروژه سعی گردید با مطالعه آجرکاری دورهی سلجوقیان و با نگاه و بررسی طاق ضلع شمالی مسجد جامع اصفهان و همچنین با توجه به سه محور زیست محیطی، فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی، پارادایم پایداری طراحیها صورت پذیرد که اهم این اقدامات عبارتند از:
۱_ باعنایت به سبقهی تاریخی بنا که مربوط به دورهی پهلوی میشود دست به بازیافت و استفادهی مجدد از آجرهای بنای در طراحی و بازآفرینی فضای متولد شده زده شد و همچنین توجه به بازیافت مصالح و محور زیستمحیطی پارادایم پایداری و بخشی از شکلگیری هویت تاریخی-فرهنگی بنای جدید و توجه به محور اجتماعی بنا را نیز فراهم آورده است.
۲- استفادهی تلفیقی از گرههای آجری کهن با طراحی و نگاهی دیگر در قالب برداشت انتزاعی از گره چینیهای سنتی آجر و ترکیب آن با گرههای هشتپر ایرانی با انتخاب جنسیت و محوریت آهن که نشاندهنده روح زمان است.
۳- ایجاد تنوع و پرهیز از صلب بودن نما به وسیله غیرهمسطح نمودن سطوح اصلی بصری و ایجاد حجم در سمت تراسها با توجه به فاکتور اقتصاد و ایجاد هماهنگی با نماهای مجاور با تلفیق سنگ و آجر و روح بخشی به آن به وسیله نورپردازی صورت پذیرفته است.
با توجه به بودجه بسیار محدود پروژه و نیاز معماران طرح به استانداردهای بالای فضایی و بخصوص اجرایی، شاید بتوان از مهمترین ویژگی پروژه این چنین یاد کرد که همهی این اقدامات با حفظ اقتصادی بودن پروژه و عدمیتحمیل هزینهِهای خارج از عرف منطقه به مردمانی با توانایی مالی متوسط صورت گرفته تا طبقه متوسط جامعه هم از فضایی با کیفیت بالای بصری بهرهمند گردند تا هنر صرفا کالایی لوکس در اختیار طبقهی ثروتمند نباشد.
کانسپت طراحی خانه کاج:
● با توجه به زمینهی فرهنگی و بومشناسی منطقه و همچنین سبقهی بی بدیل در زمینهی آجر و هنر آجرچینی در ایران، از همین رو این رویکرد در دستور کار قرار گرفت تا بنایی از طریق امکان سنجی نیاز امروزه مردمان مورد مطالعه و آجر چینی ایرانی با ادبیاتی نوین و ترجمه شده از گذشته تا امروز به عنوان هویت اصلی بنا شکل بگیرد.
● باز آفرینی نقش پلهها به عنوان یک عنصر عمودی و فراموش شده در معماری امروز و تبدیل به عنصر زنده با کمک از نقش آفرینی آجر و نور و رقص بی بدیل سایهها و تبدیل شدن به فضایی جذاب و زنده.
● پیوستگی خط فکری در حذف یا اضافه کردن آجرها در نما، پارکینگ، پله و دیوارهای داخلی واحد
معماری معاصر ایران :مسکونی
______________________________________
نام پروژه: خانه کاج- PINE HOUSE
عملکرد: مسکونی
معماران اصلی: حمیدرضا امین افشاری، مقداد نوروزی پاکباز
همکاران طراحی: ماه منیر شیروان دهی
تهیه نقشه های فاز 2: ماه منیر شیروان دهی
آدرس پروژه: تهران، میدان آزادی، خیابان لعل آخر، بن بست شهنیا، پلاک 3
مساحت/زیربنا: 246.1
جزئیات طبقات و کاربری آنها: دو طبقه پارکینگ- پنج طبقه مسکونی
طراحی و دکوراسیون داخلی: بن پای
مشاوران و اجرای نورپردازی: بن پای
اجرای پروژه: بن پای
طراحی سازه: بن پای
اجرای سازه: بن پای
نوع سازه: بتن
طراحی تأسیسات: بن پای
نوع تأسیسات: پکیج، کولر آبی
سرپرست کارگاه: بن پای
نظارت پروژه: بن پای
تاریخ طراحی: اردیبهشت 96
تاریخ شروع ساخت: دی ماه 96
تاریخ پایان ساخت: آذر ماه97
عکاسی پروژه: پرهام تقی اف
مشاور هنری: مشاور آجر دکتر حمید جعفریان
مشاور مبانی فکری: دکتر مهدی ابدی
بودجهی کل: 2.5 میلیارد تومان
برندهای محصولات مصرفی:
1) ایران رادیاتور
2) آجر سپند
3) FELIX
جوایز:
ملی و بین المللی 1) طرح برتر منظقه 9 تهران، تقدیر شده به لحاظ توجه به زمینه فرهنگی و طرح مدیریت مدت زمان اجرا از طرف جناب آقای دکتر مفاخریان، شهردار محترم منطقه 9 تهران.
(2راه یافته به مسابقه2A2019 مادرید اسپانیا
(3 کاندید دریافت دوازدهمین جایزه معماری و معماری داخلی ایران 1398