


«محمد شماعیزاده» با تجربهای قابل توجه در زمینهی معماری فضاهای آموزشی و فرهنگی با پروژهی «آموزشی و فرهنگی فضیلی» که کاری از «دفتر معماری طرح اول» است، مهمان بعدی این برنامه بود. این پروژه را میتوان بازتعریفی از فضاهای آموزشی در ایران دانست. متاسفانه در ایران به جنبههایی (بخصوص زیباییشناسی فضاهای آموزشی) بهطور عمده بیتوجهی شده و این پروژه مسئولانه تلاش دارد که این جنبهها را به فضاهای آموزشی بازگرداند.
سایت پروژه در محدودهای نزدیک به منطقهی مقابر و آرامگاهها و گورستانهای قدیمی شهر به نام «تخت فولاد» واقع شده است. این پروژه تلاش دارد که القای حس حرکت و زندگی را در بنا ایجاد نماید و همزمان تاثیر احساسی را هم بر منظر شهری و هم دانشآموزان به عنوان بهرهبرداران اصلی داشته باشد. ایدههای معمارانه در بنای «آموزشی و فرهنگی فضیلی» را میتوان در سیستم خطی به عنوان یک سیستم طراحی موفق برای مکانهای آموزشی که این بار به گونهای متفاوت بهکار گرفته شده؛ همچنین ایجاد فضاهای باز و حیاطهای متنوع در سطوح مختلف بنا، طراحی دو بدنهی شهری و محلی (یکی جوابگوی سیمای شهر (خیابان ۴۰ متری) و دیگری هماهنگ با بدنه و خصوصیات محلی) و در نهایت، هماهنگی در نماهای دو پروژه با انگیزهی وحدتبخشی به سیمای بیرونی با استفاده از بهکارگیری فضاهای خالی شده در نما که تا حدودی یادآور عنصر ایوان در معماری ایرانی نیز هست، جستجو نمود.
نام پروژه: مجموعه آموزشی-فرهنگی خیریهی فضیلی (هنرستان فنی و حرفهای دخترانه + پژوهشسرای دانشآموزی) / معماران:محمد شماعیزاده و شیرین شریففر / کارفرما: ادارهی کل نوسازی مدارس استان اصفهان / کاربران: دختران دانشآموز گروه سنی دبیرستان / مشاور معماری: دفتر معماری طرح اول / همکاران طرح معماری: علیرضا جمشیدی، نوید ملکوتی، سعید ایرانپور، علیرضا جهانشاهی، مسیح طاهری / ناظر عالی معماری: شرکت طرح اول / طراح سازه: امید فرشادفر / طراحی تأسیسات: واحد طراحی تأسیسات ادارهی کل نوسازی مدارس اصفهان / مجری: شرکت اوپال / مساحت زمین: 4350 مترمربع / زیربنا: 7250 مترمربع (هنرستان: 4500 مترمربع، / پژوهشسرا: 2300 مترمربع، ساختمان جنبی: 450 مترمربع) / محل پروژه: اصفهان، خیابان شیخ مفید، چهارراه آب 250 (دهش) / تاریخ طراحی و ساخت: هنرستان: ابتدای سال 1388 تا انتهای سال 1390 / پژوهش سرا: اواسط سال 1390