ساختمان مسکونی باغ به، اثر علیرضا اقدامی و سپیده شکرچی‌زاده

رتبه‌ی نخست بخش آپارتمانی چهارمین دوسالانه‌ی معماری و شهرسازی ایران

ایده‌ی پروژه بر اساس تکرار پیمون مکعب مستطیل شکل گرفته است. بر آن شدیم با خرد کردن حجم به پیمون‌هایی کوچک‌تر، تناسبات و مقیاس پروژه را انسانی‌تر و حس آن را به خانه نزدیک‌تر کنیم. مجموعه‌ای از فضاهای مجزا برای رفتارهای متفاوت ساکنین آن. چهاردیواری‌هایی نظام‌مند با فرم مشابه و شخصیت‌های متفاوت بر اساس کاربری‌هایشان، که تکرار می‌شوند، به عقب و جلو می‌روند، به سمت نور و منظره باز می‌شوند و در نهایت به خلق حجمی یکپارچه و پیوسته منجر می‌گردد که قابلیت روایت‌های مختلف برای زندگی ساکنین را فراهم می‌سازند. سعی کرده‌ایم در حین پیشبرد پروژه تا حد امکان به هندسه‌ی مکعب‌ها وفادار بمانیم. مکعب‌های آجری سفید که بر روی بستری خنثی از آجر طوسی قرار گرفته است. بدیهی است این ویژگی حجم همزمان نماهای دوم، سوم و چهارم پروژه را شکل داده و ما را از طراحی نماهای مستقل از حجم نیز بی‌نیاز می‌سازد و کمتر باعث خدشه‌دار شدن چهره‌ی شهر می‌‌گردد.
خواسته‌ی کارفرما دو واحد مسکونی مجزا و مستقل برای خودش و فرزندش، سالنی مجزا از واحدهای مسکونی برای برگزاری مراسم با جمعیت بیشتر و یک سوییت برای خانواده‌ی سرایدار مقیم بوده است. شرایط خانوادگی ساکنین، تعداد کم واحدهای مورد نیاز و محدودیت ارتفاعی پلاک در ضوابط شهرداری، شرایط پروژه را بیشتر به خانه نزدیک‌تر می‌کند تا آپارتمان‌های رایج. بنا شامل دو واحد مسکونی مستقل در طبقات اول و دوم است که با توجه به تناسبات شرقی-غربی پلاک، غالب فضاها قابلیت بهره‌برداری از نور جنوب و دید مناسب را دارند. با توجه به نزدیکی پلاک به بافت تاریخی جلفا، امکان مشاهده‌ی برخی از آثار دوره‌ی صفوی از جمله گنبد آجری کلیسای بیت‌اللحم در قاب پنجره‌های پروژه وجود دارد. ورودی سواره و پیاده مستقل و در تراز همکف قرار دارد. برای تاکید ورودی پیاده، یکی از مکعب‌های آجری سفید (پیمون) در این تراز قرار گرفته است. در تراز زیرزمین سالن برگزاری مراسم به صورت گودال باغچه اجرا گردیده تا قابلیت ارتقای کیفیت فضاهای زیرزمین و محرمیت مورد نظر کارفرما را فراهم سازد و ترکیب آن با گیاه و آب به این قابلیت افزوده است. ساکنین همزمان برونگرایی واحدهای مسکونی و درونگرایی تراز زیرزمین را تجربه خواهند کرد.
به دلیل محدودیت ارتفاعی پلاک، سازه‌ی پروژه بتنی با سقف دال بتنی پیش‌تنیده پس‌کشیده است تا ابعاد دهانه‎ها بزرگتر، ضخامت سقف‌ها کاهش و در نتیجه ارتفاع مفید فضا افزایش یابد. تاسیسات پروژه پکیج، کولر آبی و اسپیلیت می‌باشد.

معماری معاصر ایران: مسکونی

_______________________________________

نام پروژه-عملکرد: ساختمان باغ به – مسکونی

کارفرما: حسن علی نقیان

محل پروژه: اصفهان، خیابان توحید، خیابان باغ به، نبش بن‌بست پرچم

طراحان: علیرضا اقدامی، سپیده شکرچی‌زاده (مهندسان مشاور فرم)

همکاران طراحی معماری: فرناز ناصری بروجنی، پریسا حیدری

سال شروع و پایان ساخت: 1399 – 1396

مساحت زمین: 400 مترمربع زیربنا: 1100 مترمربع
نظارت: علیرضا اقدامی

طراحی سازه و اجرا: گروه مهندسی آفرینش ( نوع سیستم سازه: بتنی پیش تنیده پس کشیده )

طراحی تأسیسات: مهندسان مشاور فرم ( نوع سیستم تاسیسات: پکیج، کولر آبی و اسپیلیت )

مدارک فنی