باشگاه تناسب اندام

مجتبی هوشنگیان شیرازی

این باشگاه در محل دپوی یک کارخانه‌ی بیسکوییت‌سازی ساخته شده است. ساختمان آن یک سوله به مساحت 400 مترمربع است و با حیاطی با مساحت 300 مترمربع از معبر ورودی جدا شده و پس از اخذ مجوزهای شهرداری به ساختمان سوله افزوده شده است. علاوه بر اینها یک بالکن 200 مترمربعی نیز به طرح اضافه شده که مجموع همه‌ی اینها فضای باشگاه را تشکیل می‌دهند.
نام باشگاه-کارن فیتنس فکتوری-در واقع از کاربری سابق این سوله که متعلق به یک کارخانه بود، برگرفته شد و ایده‌ی آن در طراحی لوگوی این باشگاه نیز دیده می‌شود، در ادامه سعی شد حال و هوای کارخانه به وسیله‌ی آجرهایی که در طراحی داخلی باشگاه استفاده شد بود، حفظ شود.
فضاهای این باشگاه مخصوص آقایان طراحی شده و در آن علاوه بر سالن بدنسازی بخش‌های دیگر نظیر پذیرش، مدیریت، اتاق مربیان، دو رختکن، سرویس‌های بهداشتی و دوش‌ها، کافه، آرایشگاه و همچنین استودیویی برای ورزش‌های گروهی چون تی.آر.ایکس و کراس‌فیت در نظر گرفته شد.
در هنگام ورود، پس از پذیرش، باشگاه به دو بخش تقسیم می‌شود. یک مسیر وارد بخش عمومی که شامل رختکن و سرویس‌های بهداشتی عمومی می‌شود و دارای قسمت‌های دیگری چون کافه و آرایشگاه هم می‌باشد و از مسیر دیگر وارد بخش وی.آی‌.پی شده که علاوه بر رختکن و سرویس‌های بهداشتی وی‌.آی‌.پی، دارای سونا و جکوزی هم می‌باشد. چیدمان تجهیزات بدنسازی در این باشگاه به این صورت است که در سالن اصلی که ارتفاع سقف بلندتر است، دستگاه‌های استقامتی و کششی و وزنه آزاد قرار گرفته‌اند و دستگاه‌های هوازی در فضای زیر بالکن قرار داده شده‌اند. استودیوی ورزش‌های گروهی به علاوه اتاق مدیریت و اتاق مربیان در بالکن قرار گرفته‌اند.
سازه‌ی بخش‌های توسعه‌یافته‌ی سوله به گونه‌ای ساخته شده که به سازه‌ی اصلی متصل شود و در عین تقویت آن، به صورت یکپارچه عمل کند تا بتواند نه تنها بار مربوط به تاسیسات سرمایش و گرمایش تعبیه شده بر روی سقف، بلکه بار مربوط به تجهیزات روشنایی و دیگر سازه‌های ورزشی چون تی‌آرایکس را نیز تحمل نماید. تاسیسات سرمایشی و گرمایشی بر روی سقف قرار گرفته و هوای تازه از طریق کانال‌هایی وارد فضاهای مختلف باشگاه می‌شود. بدین منظور از داکت‌اسپیلت به همراه کانال‌های عایق شده استفاده شد و از طریق کانال‌های دیگری و به کمک سانتریفیوژها هوای مانده به خارج از محیط باشگاه انتقال داده می‌شود.
استفاده از آجر سوراخ‌دار و قرارگیری آن به پهنا در دیوارهای داخلی و همینطور ترکیب آن با قوطی و قرارگیری در نما سبب تقویت هویت مکان (که تا قبل از آن کارخانه بود) گردید. همچنین بخشی از نما که تا پیش از این درب ورودی برای خودروهای سنگین قرار داشت، با یک سری پنل‌های فلزی پوشیده شد تا بتوان آن را در صورت نیاز باز و بسته نمود.
به دلیل استفاده از آجر در فضای داخلی و برای گرم‌تر نمودن فضای باشگاه تصمیم گرفته شد متریالی با رنگ گرم در سقف به کار گرفته شود. بدین منظور از تخته-های چوب روسی که رنگ کرم و زرد رنگی دارند برای پوشش تیرهای سقف سوله استفاده شد. نیاز به اتاقی برای قرارگیری تاسیسات مکانیکی به دلیل وجود بوسترپمپ و جکوزی در این طرح احساس می‌شد. بدین منظور و پس از جستجو برای یافتن مکان مناسب، فضایی در حیاط و در زیر سرویس‌های بهداشتی و دوش‌ها برای آنها تعبیه شد.
در بخشی از فضای محوطه تعدادی درخت وجود داشت که با نظر معمار پروژه حفظ شده و تبدیل به فضای پاسیو در طرح شدند. این فضا هم به عنوان نورگیر و هم به عنوان واسطه‌ای میان بخش عمومی و وی.‌آی.‌پی توانست نقش حیاتی خود را ایفا نماید که بدین صورت افراد از بخش وی‌.آی.‌پی و بخش عمومی و کافه به این فضا دسترسی پیدا می‌کنند.
برای کفپوش باشگاه به جز قسمت وزنه آزاد که کفپوشی از جنس گرانول(پلاستیک فشرده) داشت، بقیه‌ی قسمت‌ها از یک جنس سیمانی صیقلی ساخته شد و روی آن با دستگاه‌های ساب و پولیش کاملا صیقلی شد. پس از نصب تمام علائم و نوشته‌های گرافیکی، روی کف با لاک پلی‌اورتان پوشیده شد و با این متریال هدف معمار برای اقتصادی‌تر شدن هزینه‌های پروژه به تحقق رسید.
در این پروژه چیدمان تجهیزات ورزشی ابتدا به وسیله‌ی نورپردازی برای کارفرما نمایش داده شد. به این صورت که لوسترهایی که به وسیله‌ی ورق خم‌شده ساخته شده بودند و درون آنها چندین لامپ نقطه‌ای وجود داشت که درون سیلندرهایی قرار گرفته و به وسیله‌ی کابل از سقف آویزان شدند. از مکان قرارگیری این لوسترها بیست و چهار دایره‌ی نورانی به وجود آمده که دستگاه‌های بدنسازی را نشان می‌دادند.
پله‌ای که برای دسترسی به طبقه‌ی بالا و تراس مورد استفاده قرار می‌گرفت به وسیله‌ی کابل به سقف که سازه‌ی آن تقویت شده بود متصل ‌شد و به طور کامل معلق ماند. کاشی‌های سرویس‌ها با بهره‌گیری از الگوی سایر بخش‌های باشگاه و به گونه‌ای هماهنگ با آنها چیدمان شدند و همان طرح در همه‌ی سرویس‌ها، دوش‌ها و جکوزی مورد استفاده قرار گرفت.

معماری داخلی: ورزشی

_______________________________________

نام پروژه-عملکرد: باشگاه تناسب اندام-ورزشی

دفتر طراحی: گروه معماری مشیر 

معمار اصلی: مجتبی هوشنگیان‌شیرازی

همکار طراحی: کسری خواجه‌ای 

اجرا: عباس خلیلی

پرزانته: مهسا پاک‌شیر

ترسیم: رخساره شکیبایی، علیرضا قاسمی‌راد، علیرضا ادیبی

گرافیست: محمدرضا عدلو

آدرس پروژه: فارس، شیراز، خیابان صلح، کوچه‌ی 25

مساحت-زیربنا: قبل از بازسازی: 400 مترمربع فضای داخلی و 300 مترمربع فضای خارجی-بعد از بازسازی: 850 مترمربع فضای داخلی 

تاریخ شروع و پایان ساخت: 1398 

کارفرما: حمید زارع 

عکاس: آرش اختران

س

مدارک فنی

ویلا دنا، امیرحسین اشعری