بازسازی کلینیک تغذیه و لاغری

اثر پوریا احمدی

آغاز مسیر پر پیچ و خم طراحی از حضور سایت در بافت مسکونی آغاز شد. یک واحد مسکونی دوبلکس واقع در شهر اصفهان، خیابان چهارباغ بالا، که از شمال و جنوب امکان دسترسی وجود داشت؛ اما ورودی اصلی از سمت جنوب تعریف شده بود و هدف، بازسازی و طراحی کلینیک تغذیه بود. آنچه انتهای این مسیر را روشن جلوه می‌داد، وجود بناهایی همخوان و هماهنگ با اقلیم و فرهنگ اصفهان در محیط پیرامون بنا بود. بنابراین توجه به بنیان‌های فکری بناهای اطراف و حفظ هویت کالبد شهر را در عطف توجه خود قرار دادیم و در این راستا تشخیص تمایز کاربری طراحی‌مان در عین تناسب با بناهای اطراف، به چالشی برای طراحی ما تبدیل شد تا بنای کلینیک به چشم هیچ بیننده‌ای اجازه‌ی جدا شدن از بافت اطراف را ندهد، اما کاربری متمایز آن را نمایان سازد. بدین منظور ایده‌هایی در طراحی نما و داخلی به اجرا در آمد و عرضه گردید که می‌توان ادعا نمود معماری ما با درک پیام بستر به عینیت رسید تا از طریق یک گفتگوی سازنده میان بنا با محیط و حفظ ارزش‌های موجود در زمینه به روح زمان نیز پرداخته شود و پاسخگوی کاربری جدید بنا نیز باشد.
روند طراحی:
در طراحی داخلی تلاش شد فضاها با توجه به میزان جمعیت و نوع کاربری سازماندهی شوند. بدین ترتیب قسمت هایی از مجموعه که مخاطبان بیشتری را جذب می‌کنند مانند پذیرش و اتاق‌های لیزر و لاغری در طبقه‌ی همکف و فضاهایی همچون مدیریت و اتاق پزشک تغذیه که مخاطبان مشخص دارند، در طبقه اول واقع شدند. اتاق استراحت و آشپزخانه که نیازمند آرامش (به دور از صدای مزاحم) است، در زیرزمین قرار گرفت. پذیرش و راه پله نیز به عنوان عناصر ارتباط دهنده سه طبقه در قسمت میانی حجم بنا واقع شدند. در دیوارهای داخلی، با طراحی جداکننده‌های کوتاه تلاش نمودیم در اتاق لیزر بانوان و فضاهای ارتباطی در عین حفظ محرمیت، بسته به نظر نرسند. همچنین بهره گیری از آینه در دیوار برخی از فضاها و سقف باریسول در مدیریت و فضای مکث طبقه اول به گسترده‌تر نشان دادن فضا کمک کرد.
طراحی نما:
در طراحی نمای کلینیک به دلیل اینکه پیام طراحی ما حفظ هویت و اصالت محیط کالبدی پیرامون بنا بود، از پتانسیل‌ها و مشخصه‌های باطنی بستر تأثیر پذیرفتیم و بر مبنای ویژگی‌های زمانه تعاملی متقابل میان بنای کلینیک با بستر ایجاد نمودیم. بدین منظور جلوه بیرونی بنا را از آجر پوشاندیم، پوششی آشنا به چشم مردم اصفهان و هماهنگ با اقلیم، بافت و… همچنین به دلیل اینکه طبقه دوم کلینیک در معرض دید عابران (خارج از بنا) بود، در نمای این طبقه، صفحه ای پر و خالی خلق نمودیم، به گونه‌ای که آجرها به صورت عمودی، با ریتمی منظم و با فاصله‌ای کم در کنار همدیگر قرار گیرند تا از داخل محیط اطراف را ببینند اما دیده نشوند. اما با توجه به اینکه ساختمان تنها یک نما داشت، اجازه ندادیم تهویه و نورگیری آن تحت تأثیر حفظ محرمیت محدود گردد. بنابراین قسمتی از سقف را شکافتیم و بدین ترتیب مسیری مضاعف جهت مبادله نور و هوا ایجاد نمودیم.
طراحی داخلی:
در طراحی دیوارهای داخلی، به خصوص در بخش‌های پر رفت و آمد، سعی نمودیم از مصالح با رنگ سفید و قابل شستشو همچون سرامیک استفاده نماییم. همچنین طراحی و کاربرد سنگ مشکی در بخش‌هایی چون فضای مکث طبقه اول و مدیریت، تأکیدی مضاعف بر فضا ایجاد نمود. دیوارهای خارجی جهت ذخیره انرژی و جلوگیری از تبادل صدا دوجداره شدند که به عملکرد هرچه بهتر بنا کمک می‌کند. در طراحی نورپردازی فضاها، سازماندهی نورهای تأکیدی و مخفی به گونه‌ای انجام گرفت که در مسیرهای ارتباطی، هدایتگر مخاطبین جهت حرکت در فضا باشد و در فضاهای مکث به صورت خنثی عمل کرده و فضای مورد نظر را روشن نماید.

معماری معاصر ایران: عمومی

_______________________________________

نام پروژه – عملکرد: بازسازی کلینیک تغذیه و لاغری، عمومی
شرکت – دفتر طراحی: استودیو طراحی PA
معمار اصلی: پوریا احمدی
گروه طراحی: مهرداد مهنامی، شهرزاد دوازده امامی، شکیلا ریاحی زاده
سیستم تهویه مطبوع: داکت اسپلیت
آدرس پروژه: اصفهان، خیابان چهارباغ بالا، کوچه رئیسی
مساحت کل – زیربنا: 150 مترمربع، 300 مترمربع
کارفرما: دکتر بهزاد احمدی
تاریخ شروع و پایان ساخت: 1398 و 1399
عکاس پروژه: نگار صدیقی
ایمیل: PA.studio16@gmail.com

قبل از بازسازی

مدارک فنی