ستاره کیش قطعه 76-77مسکونی، اثر امید شفیعی
برج مسکونی ادیب، اثر آتی‌زیست

برج مسکونی هزار آسمان، اثر آتی زیست

در زنگی شهری امروز حیاط‌ها از خانه‌ی ایرانی‌ها تا حدود زیادی حذف شده که خود موجب از دست دادن کیفیت زندگی گردیده است.
طراح از ایجاد برش‌ها در سطح نما، دو هدف عمده داشته:
1- ایجاد حیاط‌های روباز و مسقف برای بهبود کیفیت فضای زندگی
2- فراهم نمودن کیفیت یکسان در طبقات مختلف با ایجاد سکانس‌های متنوع و درخور زندگی برای استفاده‌کنندگان در تمامی طبقات
در روند طراحی این برج مسکونی، مقاطعی از حجم حذف شده است و این برش‌ها در تمامی طبقات چرخیده و همین امر باعث ایجاد پلان‌های نامنظم و متنوع و همچنین تراس‌هایی با ارتفاع‌های متفاوت شده است. موقعیت قرارگیری برج مسکونی هزار آسمان در یکی از مناطق خوب بافت شهری تهران (زعفرانیه) می‌باشد. به دلیل متفاوت بودن و طراحی به یاد ماندنی با ساختمان‌های بلند مرتبه‌ی تکراری با پنجره‌های کوچک و عدم وجود آسمان در زندگی، در تضاد بوده است. در واقع ساختمان برج هزار آسمان مانند یک تندیس مرتفع با تلفیقی از باغ‌های عمودی، افراشته شده که ظاهری متفاوت و در عین حال دارای نظم، به معماری ساختمان داده است.
این ساختمان به طور چرخشی دارای ساختار پله‌ای است که این پلکان در تمام اندام بنا حرکت کرده که باعث شده تا هر طبقه به طور انفرادی، ظاهری متفاوت، همراه با نور و گیاه داشته باشد. حجم انعطاف پذیر با قرار گرفتن تراس‌ها و گیاهان متراکم از مزایای طرح بوده که می‌تواند به راحتی پاسخگوی زندگی ایرانی باشد.
این ساختمان در منطقه‌ی زعفرانیه، در زمینی به مساحت 1500 مترمربع و با زیربنایی حدود 17000 مترمربع طراحی شده است. در طراحی این برج مسکونی سعی شده با کم کردن از حجم بنا در تمامی جداره‌ها (شرقی، غربی، شمالی و جنوبی)، نور آفتاب و هوای تازه، منظره و گیاه را وارد زندگی ساکنین کرده تا بدین ترتیب هم به لحاظ بصری و هم از لحاظ انرژی، آن را دارای کیفیت معماری سبز نماید.
تراس‌های برج هزار آسمان مفهوم ساختمان‌های بلند مرتبه را دوباره درک می‌کند. معمار با ایجاد باغ عمودی و تراس‌های گسترده در تمامی سطوح بنا، دیدگاهی متفاوت برای زندگی شهری ارائه نموده است. روش طراحی ساختمان‌های بلند مرتبه، تبدیل به چند تیپ تکراری شده است؛ حتی برخی از آنها که دارای تراس می‌باشند دچار ریتمیک شده‌اند. اما پلان‌های برج مسکونی هزار آسمان بسیار پیچیده‌تر بوده که در نتیجه‌ی آن آپارتمان‌هایی با متراژ حدود 630 – 550 مترمربع با تراس‌های اغواکننده بوده است.
این بنا با ساختار متفاوت حجمی و چرخش فضاهای خالی شده در سطوح، تمامی واحدها را از منظره و آسمان و گیاه بی نصیب نگذاشته؛ به طوری‌که تمامی ساکنین در تمامی طبقات از کیفیت فضای حیاط‌های روباز بهره‌مند شده‌اند. توجه به نور و فضا از ارکان اصلی معماری است. علاوه بر این سیالیت فضا و نیز ارتباط فضای داخلی و فضای بیرونی از شاخصه‌های این پروژه است.
طراحی برج مسکونی هزار آسمان به معنای واقعی کلمه تحت تأثیر مبانی معماری ایرانی بوده و هدف آن بازسازی و بازگرداندن کیفیت فضا به زندگی استفاده‌کنندگان می‌باشد. معمار با ساختار فرمی بنا خواسته تا به واسطه‌ی آگاهی و احترام به شهر، منظره‌ی شهر را به داخلی خانه‌ها دعوت نماید. لایه‌های تشکیل دهنده‌ی بنا شامل تراس‌ها، داخل و خارج پوشش گیاهی، نور و هویت است و نتیجه‌ی آن یک ساختمان عمودی است که توسط فرم‌های منظم و متحرک دچار تنوع فضایی شده است. می‌توان گفت با ایجاد زندگی انعطاف‌پذیر بین داخل و خارج بنا و جزئیات دقیق و متمرکز بر ارزیابی سازگاری با محیط زیست، این ساختمان تبدیل به یک ساختمان منحصر به فرد شده است.
فرورفتگی‌ها که در سطح بنا ایجاد شده و ساختار طبقه‌بندی‌شده‌ی آن توسط واحدهای مسکونی که به عقب یا جلو متوسل شده‌اند اجازه داده تا در تراس‌ها فضای سرپوشیده و روباز ایجاد شده که نتیجه‌ی آن نور و سایه می‌باشد.

کتاب سال معماری معاصر ایران، 1397
____________________________
عملکرد:
مسکونی

_____________________________________             

نام پروژه/عملکرد: برج مسکونی هزار آسمان
شرکت/دفتر طراحی: مهندسین مشاور آتی زیست
معماران اصلی: احسان مالکی، یکتا آفرین
همکاران طراحی: حسن عابدی
نوع تأسیسات/نوع سازه: موتورخانه مرکزی + فن کویل / فلزی
آدرس پروژه: زعفرانیه – نیاز زاده
مساحت/زیر بنا: 14500 مترمربع
کارفرما: بخش خصوصی
تاریخ شروع / تاریخ پایان ساخت: در حال طراحی

مدارک فنی


منتشر شده در : شنبه, 5 ژانویه, 2019دسته بندی: کانسپت, آپارتمانی, مسکونیبرچسب‌ها: , , ,