پایدار پولاد، اثر زهره مهرابی، مهرآ استودیو

پروژه‌ی پایدار واحدی اداری در یک ساختمان اداری است. این واحد 250 متری یکپارچه، بدون تفکیک فضایی خاصی بود که تیم طراحی در وهله‌ی اول موظف به ایجاد فضاهای مورد نیاز کارفرما و تفکیک آن‌ها با حفظ حریم‌های مورد نظر بود که با توجه به سازه و ستون‌گذاری بنا و تعداد فضاهای مورد نیاز کارفرما و اتاق مدیریت بزرگ و همچنین و با توجه به عدم نورگیری طبیعی از بیرون درضلع شمال شرقی واحد، محدودیت‌هایی وجود داشت که تیم طراحی را بر آن داشت تا بر اساس زون‌بندی و مرغوبیت فضاها، سه قسمت مدیریت، بخش کارکنان و خدمات تقسیم کردیم. به همین منظور ضلع جنوبی واحد که به ورودی بنا نزدیک و در همسایگی تراس بزرگی که در سراسر جنوب واحد می‌باشد را به مدیریت اختصاص دادیم، قسمت خدماتی و اتاق کنفرانس را در ضلع شمال شرقی که فاقد نور طبیعی بود و همچنین در جوار ورودی واحد قرار داشت که از نظر دسترسی مناسب‌ترین فضا برای خدمات و مهمانان بود. و ضلع شمال غربی را برای کارمندان مجموعه در نظر گرفتیم که توسط راهروهایی آنها را به یکدیگر ارتباط دادیم. همچنین جهت حفظ حریم خصوصی مدیریت، برای این بخش دو ورودی خصوصی و عمومی در نظر گرفته شده که ورودی خصوصی مقابل ورودی اصلی واحد است که رفت وآمد مدیر مجموعه را پوشش می‌دهد و دسترسی ورودی عمومی آن از اتاق منشی مدیر است که رفت‌وآمد ارباب رجوع را ساماندهی می‌کند. علاوه بر آن اتاق مدیریت دارای سرویس بهداشتی و آبدارخانه مجزاست که به طور کلی می‌توان گفت در این بخش امکانات کافی برای مدیر بدون رفت‌وآمد به سایر فضاها فراهم شده است. همچنین ضلع شرقی پروژه را یک تراس احاطه کرده که دارای دو دسترسی از اتاق مدیریت و راهروی ورودی است که ما از این فرصت استفاده کرده و تراس را با قراردادن آبنما به دو قسمت تقسیم کردیم و قسمت جنوبی را به مدیریت با یک ورودی مجزا اختصاص دادیم. سازه‌ی این بنا فلزی می‌باشد و با توجه به کاربری اداری این بنا، بهترین فرصت برای درگیر کردن سازه در طراحی در اختیارمان بود. از همین‌رو در برخی از فضاها سقف کاذب را باز کرده و سازه‌ی آن را به نمایش گذاشتیم و مدول‌های مثلثی فلزی را با چیدمان‌های متنوع برای لابی واحد و فضاهای عمومی و نورپردازی پخش، که با ایجاد ناهماهنگی در عین نظم از یکنواختی پرهیز کرده و چشم‌انداز جذابی ایجاد کنیم. به طور کلی می‌توان گفت در روند طراحی این پروژه و انتخاب متریال سعی بر آن بوده که با توجه به کاربری خاص آن که وابسته به صنعت نفت و گاز بود، سبک صنعتی در طراحی فضاهای عمومی به یک ریتم مشخص و هماهنگ با محیط مطلوب آن کاربری و موضوعیت شغلی آن محل برسیم. در عین حال با استفاده از سبزینگی در مجموعه با استفاده از تراس موجود و فلاورباکس‌های الحاقی فضاها را نرم‌تر و متعادل‌تر کردیم و البته فضاهای کارمندان و اتاق مدیریت را با استفاده از رنگ سفید و موکت برای گذارندن زمان طولانی کارمندی دلنشین‌تر و گرم‌تر کردیم.
در طراحی پلان این پروژه ابتدا فضاهای مورد نیاز را به بخش‌های مدیریت، کارمندان، کنفرانس و خدمات، دسته‌بندی کردیم و براساس این دسته‌بندی محدوده‌ی قرارگیری هر بخش را مشخص کرده و پلان را به 4قسمت کلی تقسیم کردیم و با یک راهروی L شکل ارتباط بین این قسمت‌ها را تأمین کردیم تا به این شکل علاوه بر حفظ حریم کارکنان هر بخش، محیطی متمرکز و یکپارچه ایجاد کنیم و سپس به طراحی و چیدمان فضاهای مربوط به هر بخش در قسمت مشخص شده بپردازیم. در این تقسیم‌بندی نزدیک‌ترین دسترسی‌ها به ورودی را به مدیریت و بخش خدماتی اختصاص دادیم و در مرحله‌ی بعدی بخش کنفرانس و اتاق‌های کارمندان به گونه‌ای قرار داده شده که دسترسی آسانی به دو بخش دیگر داشته باشد. درطراحی بخش کارمندان به منظور ایجاد صمیمیت و تعامل بین کارمندان و همچنین نوردهی بهتر فضاها را با پارتیشن‌های شیشه‌ای از هم جدا کردیم و این فضاها را به گونه‌ایی جای‌گذاری کردیم که یک ضلع راهروی L شکل، واحد را احاطه می‌کند. به بیانی دیگر می‌توان گفت یک ضلع راهرو مختص ارتباطات اتاق‌های کارمندان می‌باشد؛ که نزدیک‌ترین فضاها به ابتدای این راهرو اتاق کنفرانس و فضای خدماتی است. قرارگیری منشی در محلی که دید کامل به تمام بخش‌ها داشته و همچنین یک اتاقک معلق انتظار با یک رنگ سازمانی مجموعه و منطبق با کاربری این واحد اداری در کنار منشی بعنوان لابی مجموعه و همچنین برای فیلترینگ بهتر صدا در قسمت ورودی واحد پشت اتاق مدیریت با یک فلاورباکس بزرگ ارباب رجوع را با محیطی دل‌پذیر به مجموعه دعوت کردیم.

معماری معاصر ایران : اداری           

_________________________________________             

نام پروژه: پایدار پولاد
عملکرد: اداری
معماران اصلی: زهره مهرابی
کارفرما: شرکت پایدار پولاد پیشرو
همکاران طراحی: مسعود ذوقی-غزال نجاری
تهیه نقشه‌های فاز 2: مسعود ذوقی
آدرس پروژه: تهران، خیابان خرمشهر، خیابان عرب‌علی، نبش کوچه هشتم، پلاک 15
مساحت/زیربنا: 300مترمربع
جزئیات طبقات و کاربری آن‌ها: 6 طبقه، پروژه طبقه سوم
اجرای پروژه دفتر: معماری مهرآ
نوع سازه: فلزی
نوع تأسیسات: داکت اسپلیت
نظارت پروژه: دفتر معماری مهرآ
تاریخ طراحی: تابستان 97
تاریخ شروع ساخت: زمستان 97
تاریخ پایان ساخت: زمستان 97

این پروژه اثری است از مهرآ استودیو
برای مشاهده‌ی مشخصات و دیگر آثار مهرآ استودیو در دانشنامه کلیک کنید.

مشاهده!