پاویون درنگ

مدال بهترین پروژه مسابقه طراحی داخلی سال 1398 (رتبه نخست) در دسته‌ی  غرفه‌ها، نمایشگاه‌ها، فضاهای موقت بدلیل اثر پاویون درنگ در تاریخ بیست و سوم آبان سال یکهزار و سیصد و نود و هشت

درنگ،پاسخ ما بود برای مسابقه‌ای که در کنار یکی از مهمترین باغات شیراز، باغ عفیف آباد بود.
“درنگ” همان حس ماجراجویانه‌ی کودکانه‌ایست که سال‌هاست تجربه نکرده‌ایم و در دنیای امروزی ما “درنگ” سعی می‌کند احیاکننده‌ی حواسی باشد که از آن‌ها غافل بوده‌ایم. لمس بافت آجر؛ شنیدن صدای برخورد قدم‌هایمان با ورق فلزی، و مشاهده‌ی همین آسمانی که هرروز بی‌درنگ از زیر آن عبور می‌کنیم بی‌آنکه لحظه‌ای سرمان را بالا بگیریم و نگاهی به آسمان بیاندازیم. شنیدن صدای آب “فواره‌های موجود در سایت”.
درنگ از بیرون مکعبی است که حجم آجری معلقی را در دل خود نگاه داشته و همین برای بر انگیختن حس کنجکاوی و ماجراجویی کافیست. با گذر از دیواره‌ی آجری ورودی به فضایی بسته و تاریک می‌رسیم که جز صدای ورقه‌های آهنی زیر پای خود صدایی را نمی‌شنویم و تنها با لمس بافت آجر به جلو حرکت می‌کنیم که این اتفاق برانگیختن و تشدید حواس‌شنوایی و لامسه‌مان را منجر می‌شود که به دنبال تنها راهنمایمان که بافت آجر است به جلو حرکت می‌کنیم، در حالی که چشمانمان پیوسته در حرکت است تا شاید اثری از نور و بازشدگی بیابد. آینه‌ها و انعکاس نور در آن‌ها، رفته‌رفته نمایان می‌شوند و به آرامی ما را متوجه یک اتفاق می‌کنند؛ خبر از یک اتفاق می‌دهند. نور اندکی نمایان می‌شود و در یک آن چشمه‌ی نور خیره کننده‌ای از بالا، فضا را روشن می‌سازد.
در یک لحظه با چرخشی خود را زیر آسمان می‌یابیم که توسط آینه‌ها قاب شده و مرز بین‌ما، خودمان، و دنیای بیرون را شکل می‌دهد. برای انتخاب مکان ساخت پاویون تلاش شد تا جای ممکن پروژه به درخت، حوض و فواره نزدیک باشد تا علاوه بر سایه‌اندازی و انعکاس برگ درختان در پاویون، از شنیده شدن صدای آب حوض نیز بهره‌مند شویم.
با توجه به اینکه حداکثر فضای مجاز مسابقه 4×4×4 متر مکعب می‌باشد، تلاش بر این بود تا تمام ایده‌هایمان را در همین فضای ارائه شده بگنجانیم و استاندارد و قوانین مسابقه را رعایت کنیم. به همین دلیل از یک حجم مکعب فلزی 4×4×4 متر مکعبی استفاده کردیم تا ایده‌ی خود را در آن به اجرا درآوریم. ایجاد یک گره‌ی حرکتی و سیرکولاسیون سبب شد که به طراحی حجمی منحنی درون سازه مکعب بیاندیشیم. از مرتفع‌سازی دایره به استوانه و از استوانه به مخروط رسیدیم، چرا که تفاوت شعاع حجم مخروط باعث ایجاد تنوع فضایی بین کف و سقف شده و موجب توجه بیشتر افراد به سمت بالا می‌شود.
برای برانگیختن هر چه بیشتر حس کنجکاوی در افراد، دور تا دور مخروط مرکزی را که درون سازه‌ی مکعب شکل قرار گرفته بود را توسط ورقه‌های فلزی پوشاندیم. سپس با استفاده از تغییر مصالح و اجرای دیواره‌ای آجری که بازدید‌کننده را به داخل حجم دعوت می‌کند، فضای ورود و خروج را تعریف کردیم. برای جلوگیری از جرم‌خیزی در فضای شهری و افزایش امنیت، 80 سانتیمتر از قسمت زیرین مخروط را حذف نموده تا حرکت افراد در حجم توسط ناظرین از بیرون دیده شود و همین امر باعث شد تا حجم مخروطی شکل به صورت معلق دربیاید و طراحی سازه نیز به چالشی جدید تبدیل شود.
آجرهای به کار رفته در پاویون همگی به دو نیم تقسیم شده‌اند و توسط تسمه‌های طراحی شده، کنار هم قرار گرفته‌اند. مصالح به کاررفته در بخش داخلی حجم مخروطی، آجرهای برش خورده و آینه می‌باشند که آینه‌ها به صورت افزایشی، از پایین تا بالای حجم ادامه پیدا کرده‌اند. در آخر نیز برای جلوگیری از تابش مستقیم آفتاب و همچنین تاریک‌سازی پاویون با استفاده از ورقه‌های فلزی سقف پاویون را پوشاندیم و تنها حفره‌ای برای مخروط مرکزی باقی گذاشتیم که موجب افزایش هرچه بیشتر توجه و تمرکز بازدیدکنندگان به سمت آسمان شود. برای شب نیز نورپردازی برای پاویون قرار دادیم تا بازدیدکنندگان “در شب نیز بانورپردازی ،بازی نور و بافت” را نظاره‌گر باشند.

نام پروژه: پاویون درنگ
عملکرد: پاویون
معماران اصلی: امیرحسین اشعری
کارفرما: سازمان نظام مهندسی شیراز (مسابقه گذر قوام الدین شیرازی)
همکاران طراحی: زهرا جعفری، امیر ایراندوست حقیقی
تهیه نقشه های فاز 2: زهرا جعفری، امیر ایراندوست حقیقی
آدرس پروژه: شیراز، باغ عفیف آباد
طول جغرافیایی: 52.499914
عرض جغرافیایی: 29.624052
مساحت/زیربنا: 16 مترمربع
مشاوران و اجرای نورپردازی: محمدحسین نورزاد
اجرای پروژه: سحر قرایی، مریم دارابی، احسان شبانی، سارا زحمت کش فرد شیرازی، رها نمازی ، میلاد محمدی
اجرای سازه: اصغر گرامی و ایوب هاشمی (سازه فلزی)
نوع سازه: سازه فلزی
نظارت پروژه: امیرحسین اشعری
تاریخ طراحی: 1396
تاریخ شروع ساخت: 1396
تاریخ پایان ساخت: 1396
عکاسی پروژه: امیرعلی غفاری، امیرحسن اشعری، احسان شبانی، مصطفی یکترزاده
مشاور مبانی فکری: الناز امینی خانیمنی
مشاور گرافیک: مریم پورهاشمی، آیدا بازوبندی
بودجه‌ی کل: 3000 دلار
جوایز:
1) کاندید جایزه سال آجر /لندن 1398
2) رتبه دوم جایزه معماری آسیا 2a 1396
3) رتبه سوم جایزه معماری داخلی ایران 1396
4) تقدیر شده بخش عمومی در فستیوال جهانی معماری / برلین 1396
5) تقدیر شده جایزه معمار 1396

 

این پروژه اثری است از گروه معماری اشعری و همکاران
برای مشاهده‌ی مشخصات و دیگر آثار گروه معماری اشعری و همکاران در دانشنامه کلیک کنید.

مشاهده!