مجتمع آپارتمانی اِسفینکس (ابوالهول)
طراحی از گروه معماری نویتِلینگ ریدیک
هویتسِن، هلند، 2003

The Sphinxes Ap. Building
Designed by: Neutelings Riedijk Architecten
Huizen, Netherlands, 2003

معماری معاصر جهان: آپارتمانی

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

پنج بلوک آپارتمانی، در حاشیه‌ی یکی از شهرهای مرکزی هلند، به سمت دریاچه‌ی گویمیر پیش‌رَوی کرده‌اند، هرکدام شش طبقه دارند و با یک پلِ کم‌عرض به خشکی وصل شده‌اند. تمامی این بلوک‌ها، شبیه به یکدیگر و مانند یک سطح شیبدار یا یک سرسره‌ی بسیار بزرگ هستند که هر چه از ساحل، دورتر و به آب، نزدیکتر می‌شوند، ارتفاع بیشتری می‌گیرند. در ضمن، یک حجم پیش‌آمده‌ نیز در بالاترین قسمت ساختمان به چشم می‌خورَد که در یک نگاه در ترکیب با کلیّت طرح، به‌وضوح نشان می‌دهد که چرا نام این مجتمع را ابوالهول گذاشته‌اند. بلوک‌ها در پوسته‌ای از صفحات آلومینیومی خاکستری و ساب‌نخورده پوشیده شده‌اند و سعی شده تا هم از درون ساختمان و هم از ساحل، زیباییِ چشم‌انداز دریاچه، مخدوش نگردد. در جانب شمالی هر بلوک، ایوان‌هایی در مقابل دو طبقه‌ی اول و دوم ساختمان طراحی شده‌اند و به موازات همین ایوان‌ها، دو باله ‌از دو نمای وسیعِ جانبیِ ساختمان بیرون زده‌اند که چشم‌اندازی برای تماشای منظره‌ی دریاچه فراهم کرده‌اند. برش‌های روی نمای جنوبی، سکوهای نورگیر بزرگی را به‌وجود آورده‌اند. پل‌های باریک بتونی، بلوک مسکونی را به ساحل متصل کرده و شامل دو مسیر می‌شود: یک رمپ که از ساحل به زیرزمین و پارکینگ می‌رسد و نیز یک مسیر امن و باریک برای تردد افراد پیاده. در ساحل، یک فضای تفریحی عمومی با امکانات مربوطه ساخته شده که شامل فضایی مجهز برای تماشای چشم‌انداز اطراف، یک ساحل برای موج‌سواری، یک میدان مرکزی، یک بالکن بادگیر و یک اسکله برای ماهیگیری می‌باشد.
تعداد چهارده واحد آپارتمانی در هر بلوک وجود دارد که در پنج طبقه‌ی آن پخش شده‌اند‌، به طوری که هر طبقه، یک واحد کمتر از طبقه‌ی زیرینِ خود دارد. فضای خدماتیِ هر واحد (مانند آشپزخانه و سرویس حمام و دستشویی)، آسانسور و پلکان در مرکز هر بلوک قرار دارند، اما فضاهای نشیمن اصلی و اتاق‌های خواب در مجاورت دیوارهای نما هستند که بدین ترتیب، این اتاق­ها در هر آپارتمان دارای بیشترین دید و نورگیری ممکن می‌شوند. آن تعداد از آپارتمان‌هایی که در محلّ سر ابوالهول قرار دارند، در واقع پنت‌هاؤس هستند و هریک از اینها، طرح خاصی دارد که با طرح واحدهای مشابه در سایر بلوک‌ها، اندکی متفاوت است. ایجاد این تنوع، ویژگی خاصی به هر بلوک بخشیده است. این پروژه با هزینه‌ی 11 میلیون یورو طراحی و احداث شد.