خانه ای به یاد رستم معماری از سهراب رفعت
کردان، کرج، 1393

این مجموعه در زمینی به مساحت 1950 مترمربع در کوهپایه واقع بوده و در دو بخش خدماتی به مساحت 240 متر مربع و ویلای اصلی به مساحت 250 مترمربع احداث شده است.
مکان این مجموعه بر اساس علاقه ی کارفرما به اسب و همچنين پتانسیل منطقه جهت سوارکاری و پرورش اسب انتخاب شده و نام مجموعه به يادبود اولين اسبِ درگذشته ی ايشان، رستم،”خانه ای به ياد رستم” نام گذاری شده است.
از عوامل مشکل‌ساز در روند ساخت پروژه، روان‌آب‌های سطحی و آب چشمه‌ی ضلع شمالی و غربی زمین بود که باعث به‌بوجود‌آمدن باتلاق در زمین می‌شد و عملاً به هدر می‌رفت. این آب‌ها پس از بررسی های لازم، جمع آوری شده و هم اکنون به صورت آب‌نما و جوی در مجموعه روان می باشد که پس از ذخیره‌شدن در منبع، فیلتر شده و جهت استفاده به‌عنوان آب مصرفی مجموعه و آبیاری کل محوطه کاربرد دارد؛ به علاوه مازاد آن نیز توسط دو قنات ایجادشده در زیر زمین، برای استفاده به زمین‌های پایین‌دست هدایت می شود.
بخش خدماتی به موازات دیوار شرقی (ورودی مجموعه) بنا شده است كه شامل سرایداری، مطبخ، سوییت مهمان، انبار، موتورخانه و محل نگهداری اسب ها و علوفه می باشد؛ در ضمن سرويس دهی به مجموعه در حداقل سطح اشغال ممكن، مقابل همسايگان و گذر موجود، در جهت كاهش اشراف همسایگان و عابران به درون مجموعه عمل می کند.
ویلای اصلی در قسمت  میانی زمین قرار گرفته که پشت به بخش خدماتی طراحی شده است تا درخواست کارفرما مبنی بر جداسازی این  دو قسمت از یکدیگر –خصوصاً قسمت استخر- بدون ایجاد حصار در زمین میسر شود. به این ترتیب رفت‌و‌آمد های معمول، از جمله امور تأسیساتی و خدماتی (مانند آشپزی و رسیدگی به اسب‌ها) خللی در خلوت ساکنان و استفاده از قسمت خصوصی نخواهد داشت.
از دیگر عواملی که هم به لحاظ درخواست کارفرما و هم شرایط حاکم بر موقعیت مکانی، در شکل گیری ساختار طرح تأثیرگذار بوده است، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
داشتن دید و منظره‌ی بکر طبیعت کوهستانی که ارتباط بصری بی پرده و صریحی را طلب می‌کرد.
امکان دسترسی مستقیم میان فضاهای خواب و استخر
ایجاد محرمیت و امنیت حسی و فیزیکی که باید ضمن داشتن ارتباط ملموس با طبیعت اطراف، امنیت خاطر کاربران را تأمین می کرد.
جای‌گیری فضای عمومی در طبقه‌ی بالا به دلیل بهره مندی هرچه بیشتر از مناظر اطراف
استفاده از حداقل سطح اشغال بناها برای بهره وری از حداکثر فضای سبز موجود
تأکید بر سادگی و خلوص در بافت ها و جنسیت‌ها
لحاظ کردن زمانی کوتاه برای روند ساخت، با توجه به شرایط محیطی و نیاز کارفرما جهت بهره برداری سریع و همچنین رعایت جوانب اقتصادی ساخت.
مجموعه‌ی عواملی که بیان شد، ساختار طرح را در قالب ترکیب دو حجم مکعب‌مستطیل ساده و خالص شکل داده است تا بتواند پاسخگوی تمامی نیازهای پروژه باشد.

معماری معاصر ایران: مسکونی، ویلا 

______________________________

کارفرما: سالومه گل‌بابایی
طراح و مدیر پروژه: سهراب رفعت
همکاران طراحی: محمدرضا موحدی، نگین عسگری، محمدحسین شوقی
سازه: سلمان رستمی
مجری: حسین گودرزی
نظارت: امیر خسرو اردلان
مشاور و ناظر تأسیسات: علی فرجی
محل پروژه: کردان، کرج
تاریخ ساخت: بهمن 1391- خرداد 1393
عکس: علی دقیق
برنده‌ی رتبه‌ی اول گروه مسکونی تک‌واحدی در مسابقه‌ی “جایزه ی معمار” در سال 1393
وب‌سایت‌: www.sohrabrafat.com
پست اکترونیک: sohrab_rafat@yahoo.com