بازسازی خانه مسکونی کاوه، اثر بهزاد حیدری و شیرین صمدیان

در روند ساخت و سازهای اخیر شهر تهران شاهد تخریب گسترده خانه‌های قدیمی و جایگزینی آنها با آپارتمان‌ها هستیم، در این میان بسیاری از خانه‌های ارزشمند و قابل بازسازی مشاهده می‌شود که بدون توجه به کیفیت‌های فضایی و نوع زندگی جاری در آنها، تنها در جهت منافع اقتصادی تخریب می‌شوند.

ساختمان مسکونی کاوه ساختمانی قدیمی با قدمت ۲۰ ساله است که در محور دسترسی محلی بن بست ۱۰ متری قرار گرفته است. مساحت زمین ۶۵۰ مترمربع و سطح اشغال بنا ۱۴۰۰ مترمربع می‌باشد. این ساختمان قبل از بازسازی، ساختمانی سه طبقه شامل یک طبقه زیرزمین و دو طبقه مسکونی بود که در طبقه زیرزمین فضاهایی مانند انبار و استخر و در دو طبقه همکف و اول یک واحد دوبلکس مسکونی قرار داشت.

در روند طراحی پروژه ابتدا بررسی‌ها و تحلیل‌های اولیه صورت گرفت تا بر اساس پتانسیل‌های بنا و با توجه به کمبودهای ساختمان قبلی بتوان طرح مناسبی ارائه داد. بیشترین معضل ساختمان در حالت قبل از بازسازی، نورگیری در بخش مرکزی ساختمان بود که با توجه به عمق توده ساخته شده نورگیری از شمال و جنوب کافی نبود. با وجود نورگیر مرکزی که در ساختمان قبلی وجود داشت به دلیل جای گیری نامناسب فضاهای زندگی امکان استفاده از آن وجود نداشت. بنابراین پلان طبقات به طور کلی تغییر کرد و از اول طراحی شد. این معضل نورگیری در زیرزمین نیز دیده می‌شد.

ایده اولیه طراحی بر مبنای ایجاد فضای ارتباطی حول نورگیر مرکزی است که نور را به مرکز ساختمان هدایت می‌کند. این فضای ارتباطی علاوه بر برقراری ارتباط فضاها در طبقه همکف، ارتباط عمودی بین دو طبقه واحد دوبلکس را نیز فراهم می‌کند و به عنوان قلب ساختمان نور و رنگ را در زندگی روزمره ساکنین جاری می‌کند. در پلان طبقه دوم با عقب‌نشینی دیوارها از حد نما در قسمت شمالی تراس و در قسمت جنوبی حیاط اختصاصی و فضای نیم باز شکل گرفته است. فضاهای اصلی پلان طبقه دوم در اطراف نورگیر مرکزی قرار گرفته‌اند و در حقیقت این نورگیر در وسط حیاط مرکزی این واحد است. فضای پله در همان جای قبلی پیش‌بینی شده و آسانسور به مجموعه اضافه شده است. نورگیری زیرزمین با عقب‌نشینی دیوار زیرزمین از حد جنوبی نما تامین شده است.

در بازسازی نمای شمالی ترکیب احجام سخت و نرم مد نظر قرار گرفته است. احجام دو سمت ورودی حفظ شده و سایر نما در هماهنگی با این دو ستون عمودی طراحی شد. لايه نرم به صورت پوسته یکپارچه چوبی که از طرفی نقش جان پناه و از طرفی نقش سایبان را ایفا می‌کند در بين احجام سخت جاي گرفت. در انتخاب مصالح نیز همنشینی آب و خاک در کنار هم، ایده اصلی طراحی است. در طراحی نمای جنوبی سلسله مراتب فضای باز و نیم باز و بسته سبب ایجاد دو لایه در نما شد که لایه بیرونی با مصالح سخت آجر و فلز از لایه داخلی که با مصالح چوبی پوشیده شده است محافظت می‌کند.

معماری معاصر ایران :مسکونی، طراحی داخلی

_____________________________________           

نام پروژه/ عملکرد: بازسازی خانه مسکونی کاوه، مسکونی
شرکت/ دفتر طراحی: مهندسان مشاور طرح و معماری پرگار
معماران اصلی: بهزاد حیدری، شیرین صمدیان
همکاران طراحی: سالومه محمدی
آدرس پروژه: بلوار کاوه، بلوار اندرزگو، کوچه مهر محمدی، بن بست مریم
مساحت/ زیربنا: مساحت زمین 650 متر مربع، مساحت زیربنا 1400 مترمربع
کارفرما: آقای فولادزاده
تاریخ شروع / تاریخ پایان ساخت: 1392 -1390
عکاسی پروژه: حسین فراهانی، مهرداد عمرانی
ایمیل شرکت: pargar.arch@gmail.com

این پروژه اثری است از مهندسان مشاور طرح و معماری پرگار
برای مشاهده‌ی مشخصات و دیگر آثار مهندسان مشاور طرح و معماری پرگار در دانشنامه کلیک کنید.

مشاهده!